Završen projekt „Posljedice ratne traume na obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata“ u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata završila je s provedbom projekta „Posljedice ratne traume na obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata“ kojeg je provodila na području Splitsko-dalmatinske županije.

U sklopu projekata obavljeni su sistematski pregledi za djecu poginulih, smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata s područja Splitsko-dalmatinske županije i grada Splita u poliklinici Agram u Splitu, a korisnici su mogli birati između nekoliko ponuđenih opcija sistematskih pregleda koji su obuhvaćali sljedeće: pregled interniste (mjerenje krvnog tlaka uz fizikalni pregled srca, pluća, trbuha i ekstremiteta te zaključno mišljenje i preporuke za eventualno liječenje), EKG, UZV abdomena, laboratorijske pretrage, UZV dojki ili mamografija, kompletna ginekološka obrada (pregled, UZV i Papa test), UZV prostate, UZV štitnjače i hormoni štitnjače. Na preventivnim sistematskim pregledima sudjelovalo je 20 korisnika s područja Splitsko-dalmatinske županije tijekom 2022. godine, a sve osobe su ujedno dobile i daljnje upute, savjete te eventualne preporuke za dodatne preglede i pretrage vezane za svoje zdravstvene poteškoće.

Udruga članovima također omogućuje psihološko savjetovanje i osnaživanje kroz individualne razgovore i grupne radionice koje vodi dugogodišnja vanjska stručna suradnica Udruge, dipl. psihologinja i psihoterapeutkinja Emina Simunić.

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata od 2019. godine krenula je s provedbom aktivnosti koje obuhvaćaju sistematske, odnosno zdravstvene preglede za članove obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, a do danas je ukupno pregledano 154 osobe s područja Vukovarsko – srijemske, Osječko – baranjske, Brodsko – posavske i Splitsko – dalmatinske županije.

Napominjemo da je kod više od 50% pregledanih osoba pronađena određena benigna tvorevina, kao i brojne druge zdravstvene poteškoće, a koje mogu biti povezane s prekomjernim stresom i pretrpljenom traumom.

Projekt je proveden u svrhu poboljšanja kvalitete življenja stradalnika Domovinskog rata te psihološkog i socijalnog osnaživanja istih, a financiran je sredstvima Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita i tvrtke Split parking d.o.o.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »