Sistematski pregledi djece i članova obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata s područja grada Vukovara i Vukovarsko – srijemske županije

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata RH  završila je s provedbom projekta „Djeca rata – nečujni krik“ i „Posljedice ratne traume na obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata“ kojeg je provodila za članove Udruge s područja grada Vukovara, odnosno za korisnike s područja Vukovarsko – srijemske županije, dok je Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnica Vukovarsko – srijemske županije završila s provedbom projekta „Pobjedi traumu – psihološko, socijalno i zdravstveno osnaživanje djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i ostalih članova njihovih obitelji“.

U sklopu projekata obavljeni su sistematski pregledi za djecu poginulih, smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata s područja grada Vukovara i Vukovarsko – srijemske županije u poliklinici Agram u Osijeku, a korisnici su mogli birati između nekoliko ponuđenih opcija sistematskih pregleda koji su obuhvaćali sljedeće: pregled interniste (mjerenje krvnog tlaka uz fizikalni pregled srca, pluća, trbuha i ekstremiteta te zaključno mišljenje i preporuke za eventualno liječenje), EKG, UZV abdomena, laboratorijske pretrage, UZV dojki ili mamografija, kompletna ginekološka obrada (pregled, UZV i Papa test), UZV prostate, UZV štitnjače i hormoni štitnjače.

Udruga članovima također omogućuje psihološko savjetovanje i osnaživanje kroz individualne razgovore i grupne radionice koje vodi dugogodišnja vanjska stručna suradnica Udruge, dipl. psihologinja i psihoterapeutkinja Emina Simunić.

Pregledima je sukladno odobrenim sredstvima pristupilo 12 osoba, a sve osobe su dobile daljnje upute i savjete liječnika vezane za svoje zdravstvene poteškoće ili su upućeni na dodatne pretrage i/ili kontrole.

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata od 2019. godine krenula je s provedbom aktivnosti koje obuhvaćaju sistematske, odnosno zdravstvene preglede za članove obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, a do danas je ukupno pregledano 154 osobe s područja Vukovarsko – srijemske, Osječko – baranjske, Brodsko – posavske i Splitsko – dalmatinske županije.

Napominjemo da je kod više od 50% pregledanih osoba pronađena određena benigna tvorevina, kao i brojne druge zdravstvene poteškoće, a koje mogu biti povezane s prekomjernim stresom i pretrpljenom traumom.

Zdravstveni sistematski pregledi financirani su sredstvima Grada Vukovara i Grada Vinkovaca.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »