Završen projekt „Posljedice ratne traume na obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja Domovinskog rata“ na području Brodsko – posavske županije

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata RH završila je s provedbom projekta „Posljedice ratne traume na obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja Domovinskog rata“ kojeg je provodila za članove Udruge s područja Brodsko – posavske županije, odnosno na području Slavonskog Broda.

Istraživanje iz 2015. godine pokazalo nam je da članovi naše populacije, iako mladi ljudi, imaju određene zdravstvene probleme, a s čime smo se kasnije suočavali i kroz razgovore i rad s korisnicima. Ova aktivnost osim djece poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja obuhvaća i sve članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja (roditelji, udovice, braća i sestre). Kroz provedbu ovog i sličnih projekata utvrdili smo stvarnu povezanost ratne traume i kako je ista ostavila posljedice (ne samo psihološke, nego i zdravstvene) na korisnike ovakvih projekata.

U sklopu projekta obavljeni su sistematski pregledi u poliklinici Agram u Slavonskom Brodu za članove obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, a korisnici su mogli birati između više ponuđenih opcija sistematskih pregleda koji su obuhvaćali sljedeće: pregled interniste (mjerenje krvnog tlaka uz fizikalni pregled srca, pluća, trbuha i ekstremiteta te zaključno mišljenje i preporuke za eventualno liječenje), EKG, UZV abdomena, laboratorijske pretrage, UZV dojki ili mamografija, kompletna ginekološka obrada (pregled, UZV i Papa test), UZV prostate, UZV štitnjače i hormoni štitnjače.

Pregledima je sukladno odobrenim sredstvima pristupilo 10 osoba, a sve osobe su dobile daljnje detaljne upute liječnika vezane za svoje zdravstvene poteškoće ili su upućeni na dodatne pretrage i/ili kontrole. Ovu aktivnost odradili su liječnici koji provode sistematske preglede prilikom izdavanja završnog mišljenja. Savjetovanjem o utjecaju ratne traume na zdravstveno stanje liječnici su korisnike savjetovali o nužnim radnjama vezanim za njihove zdravstvene probleme, kao i povezanosti istih sa ratnom traumom i stresom. Samim time korisnici su bili informirani o  nužnosti pojedinih pregleda kako bi se spriječila kronična ili maligna oboljenja.

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata od 2019. godine krenula je s provedbom aktivnosti koje obuhvaćaju sistematske, odnosno zdravstvene preglede za članove obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, a do danas je ukupno pregledano 154 osobe s područja Vukovarsko – srijemske, Osječko – baranjske, Brodsko – posavske i Splitsko – dalmatinske županije.

Napominjemo da je kod više od 50% pregledanih osoba pronađena određena benigna tvorevina, kao i brojne druge zdravstvene poteškoće, a koje mogu biti povezane s prekomjernim stresom i pretrpljenom traumom.

Udruga članovima također omogućuje psihološko savjetovanje i osnaživanje kroz individualne razgovore i grupne radionice koje vodi dugogodišnja vanjska stručna suradnica Udruge, dipl. psihologinja i psihoterapeutkinja Emina Simunić. Projekt je financiran sredstvima Grada Slavonski Brod drugu godinu za redom te im se ovim putem zahvaljujemo na prepoznavanju projekta „Posljedice ratne traume na obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja Domovinskog rata“.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »