Održan 15. mimohod „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“ i prigodni program „Ovčara – vječna rana”

U nedjelju, 20. studenoga 2022. godine u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, a u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. u Vukovaru je održan 15. mimohod „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“ i prigodni program „Ovčara – vječna rana“. 

Sudionici mimohoda stigli su u Vukovar iz cijele Republike Hrvatske. Osim članova Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata i Podružnica UDPNHBDR Splitsko – dalmatinske, Bjelovarsko – bilogorske, Brodsko – posavske, Osječko – baranjske, Vukovarsko – srijemske županije, na mimohodu su sudjelovali i članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, hrvatski branitelji, hrvatski ratni vojni invalidi, predstavnici institucija Republike Hrvatske, brojni građani, među kojima veliki broj mladih i djece, ali i mještani Škabrnje koji svake godine dolaze na mimohod, svi sa istim ciljem da se žrtva najhrabrijih, onih koji su sebe utkali u temelje Domovine nikada ne zaboravi.

Program je započeo na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata prigodnim obraćanjem predsjednice UDPNHBDR Sandre Rapčak Škomrlj, dok je program i ove godine vodio Krešimir Šimić, član UDPNHBDR. Predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata i ove godine je upozorila na poražavajuću činjenicu kako 31 godinu od početka Domovinskog rata i pada herojskog grada Vukovara u Republici Hrvatskoj još uvijek imamo veliki broj nestalih osoba iz tog razdoblja, a istina je oko nas, kao i veliki broj neprocesuiranih ratnih zločina, a za najveći zločin počinjen u Domovinskom ratu u Republici Hrvatskoj – masakra na Ovčari u Republici Hrvatskoj ni 31 godinu nakon počinjenog zločina nema pravomoćne osuđujuće presude.

Nakon molitve stjegonoše su istupile sa stjegovima Republike Hrvatske i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata te su poveli kolonu sjećanja od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata do mjesta masovne grobnice Ovčara.

Mimohodom dugim 9 kilometara, koračajući putevima kojima su prije 31 godinu išli naši roditelji, spajajući na dostojanstven način dvije najveće masovne grobnice u Republici Hrvatskoj iz Domovinskog rata, oko 700 sudionika mimohoda odali su počast svim poginulim, smrtno stradalim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata iz cijele Republike Hrvatske.

Dolaskom na mjesto masovne grobnice započeo je prigodni program „Ovčara – vječna rana“ kojim je obilježena 31. godišnjica masakra na Ovčari gdje su srbijanski agresori,  domaći četnici i ostale paravojne formacije koji su bili pod ingerencijom Jugoslavenske narodne armije pogubili 200 zarobljenih hrvatskih branitelja, civila i medicinskog osoblja izvedenih iz vukovarske bolnice među kojima su bili trudnica u 6. mjesecu trudnoće i dječak od 16 godina, a čiji su posmrtni ostaci nađeni u masovnoj grobnici.

Program, na kojem je bilo oko 1000 sudionika, započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja mjesta masovne grobnice Ovčara. Vijence je položilo izaslanstvo Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja zajedno s predstavnicima ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

U ime predsjednika Sabora RH vijenac je položila  Marijana Balić, voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i saborski zastupnik Nikola Mažar, zajednički vijenac Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva obrane Republike Hrvatske položili su ministar obrane Mario Banožić te izaslanica ministra hrvatskih branitelja, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri. Vijenac je također položilo izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Ispred Vukovarsko – srijemske županije vijenac je položio zamjenik župana Franjo Orešković sa delegacijom. Vijenac ispred Grada Vukovara položio je gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava s izaslanstvom.

U odavanju počasti vijence su položila i svijeće upalila izaslanstva Udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Republike Hrvatske, mještani Škabrnje, Hrvatski generalski zbor,  izaslanstvo 204. Vukovarske brigade, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Milena Suknaić, izaslanstvo Nacionalne memorijalne bolnice „Dr. Juraj Njavro“ Vukovar, izaslanstvo Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine, kao i brojna druga izaslanstva koja su položila vijence i upalila svijeće.

Nakon polaganja vijenaca, u sklopu prigodnog komemorativnog programa Krešimir Šimić pročitao je imena 251 žrtve, od kojih je iz masovne grobnice Ovčara ekshumirano 200 žrtava, 192 osobe su identificirane, dok je 8 posmrtnih ostataka još uvijek neidentificirano. Ostale osobe s popisa zadnji put viđene su u bolnici u Vukovaru.

Svojim glasom i prigodnim pjesmama Gloria Ninković uveličala je dostojanstveno obilježavanje, a molitvu su zajednički vodili svećenici vukovarskih župa.

U 14:30 sati je u crkvi Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru upriličena Sveta misa zadušnica za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata – žrtve masovne grobnice Ovčara.

U spomen i sjećanje na žrtve masovne grobnice Ovčara članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata na mjestu grobnice upalili su crvene lampione i postavili crvene ruže u čemprese. Također su lampioni i ruže postavljeni kod spomenika žrtvama Ovčare na Trgu žrtava Ovčare u Vukovaru na Mitnici.

Sudionici mimohoda „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“ i prigodnog programa „Ovčara – vječna rana“ nakon Svete mise obišli su i ostale spomenike, muzeje i spomen mjesta na području grada Vukovara.

  1. mimohod „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“ i prigodni program „Ovčara – vječna rana“ financirani su sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja, Vukovarsko – srijemske županije, Grada Vukovara i Hrvatske elektroprivrede.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »