Dani sjećanja na žrtvu Vukovara 1991 – 2022 – 18. studenog 2022.

Dana 18. studenog 2022. godine mirno i dostojanstveno obilježena je 31. obljetnica stradanja Vukovara u Domovinskom ratu 1991. godine.

Središnji dio programa „Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta“ započeo je u 10 sati u krugu Nacionalne memorijalne bolnice „Dr. Juraj Njavro“ Vukovar gdje je komemoracijski program vodio glumac Darko Milas, a pjesmom ga je dostojanstveno uveličala Klapa „Sveti Juraj“ Hrvatske ratne mornarice.

Po završetku prigodnog programa, formirana je Kolona sjećanja koju su i ove godine predvodili hrvatski branitelji Vukovara skupa s članovima obitelji poginulih, ubijenih, nasilno odvedenih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara, a po prvi puta i Vukovarci koji su kao djeca proživjeli ratne strahote razaranja i uništavanja Vukovara 1991. godine.

Kolona se kretala ulicama vukovarskog križnog puta prema Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata gdje su sudionici položili ruže na počivališta poginulih i ubijenih branitelja, a izaslanstva su odala počast žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca i svijeća ispred Spomen obilježja žrtvama iz Domovinskog rata.

Zajednički vijenac hrvatskih branitelja i stradalnika grada Vukovara položili su zapovjednici obrane grada Vukovara predvođeni Brankom Borkovićem – Mladim Jastrebom, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Sandra Rapčak Škomrlj kao i predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća počast žrtvi Vukovara odalo je izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno predsjednikom Gordanom Jandrokovićem i predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem. Vijence i svijeće su položila izaslanstva Vukovarsko – srijemske županije na čelu s županom Damirom Dekanićem te delegacija Grada Vukovara predvođena gradonačelnikom Ivanom Penavom.

Molitvu je predvodio đakovačko – osječki nadbiskup i metropolit mons. Đuro Hranić, nakon čega je uslijedila sveta misa za sve žrtve u Domovinskom ratu koju je predvodio gospićki – senjski biskup mons. Zdenko Križić.

Prema procjenama, ovogodišnja Kolona sjećanja, unatoč ružnom vremenu i neumornoj kiši koja je program obilježavanja pratila cijelim putem brojala je preko 80 000 sudionika koji su iz svih krajeva Domovine i svijeta došli odati dužnu počast žrtvi Vukovara.

Obilježavanju su nazočili predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata  RH Sandra Rapčak Škomrlj kao i članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice Vukovarsko – srijemske županije koji su zajedno ispred bijelih križeva na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položili svijeće u spomen na nestale osobe.

Izvor fotografija: Grad Vukovar

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »