Održano predavanje „Djeca u Domovinskom ratu“ u Zdravstvenoj školi Split

Dana 7. studenoga 2022. godine u Zdravstvenoj školi Split predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Sandra Rapčak Škomrlj održala je predavanje učenicima prvih, trećih i petih razreda na temu „Djeca u Domovinskom ratu“, kao dio projekta „Ne zaboravimo Vukovar“ kojeg provodi Zdravstvena škola Split, a s ciljem edukacije djece o događajima iz Domovinskog rata u Vukovaru, ali i svim ostalim krajevima Republike Hrvatske te kako bi im se ukazao značaj hrvatskih branitelja i Domovinskog rata.

Na početku predavanja sve je pozdravila profesorica Mira Talaja koja je u uvodnom dijelu iznijela podatke o djeci stradaloj u Domovinskom ratu te Vukovaru. Potom je Sandra Rapčak Škomrlj djeci ispričala svoju ratnu priču i vrijeme odrastanja u progonstvu kao i doživljaje povratka u Vukovar nakon mirne reintegracije.

Predavačica se dotakla problematike s kojom se djeca poginulih, smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja bore od Domovinskog rata do danas, posebno je posvetila dio predavanja o osobama nestalim u Domovinskom ratu i procesima traženja, kao i osobnim iskustvima u procesu traženja svojeg oca te djelovanjem Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Kroz Sandrinu priču učenici su potaknuti na razmišljanje o vrijednosti slobode, opraštanja, tolerancije i vrijednosti jednog od osnovnih prava djeteta-prava na igru i sigurnost. Gošća je imala i važne poruke za naše učenike, a te su da poštuju roditelje i da budu zahvalni na onom što im oni pružaju, da se vesele malim sitnicama koje život čine pogotovo da se vesele obiteljskim druženjima. Sandra je istaknula i nadu da će uskoro u vukovarskim školama djeca sjediti u istim klupama te da će pripadnici svih nacionalnih manjina kroz takav obrazovni sustav konačno više cijeniti državu u kojoj stanuju.

U Domovinskom ratu je poginulo 402 dječaka i djevojčica, razaranju i agresiji je bilo izloženo oko 1 milijun djece. Samo u nepunih godinu dana u Općini Slavonski Brod je stradalo 27 djece u dobi od dvije do sedamnaest godina. Tijekom prisilne migracije od listopada 1991. godine registrirano je oko 30 tisuća djece, a izvan Hrvatske je evakuirano 6725 djece. Među nestalima je još 35 djece. Bez jednog roditelja ostalo je 8301 djece, a 253 djece je ostalo bez oba roditelja i 93 djece bez roditeljske skrbi. Više od 1200 djece je ranjeno i imaju stupanj većeg ili manjeg invaliditeta.

Prvi znanstveni simpozij o ubijenoj i ranjenoj djeci u Domovinskom ratu je održan tek 2019. godine. Jedan od zaključaka je da se datum 1. listopada (Sveta Mala Terezija) ozakoni kao spomendan sve djece stradale u obrambenom Domovinskom ratu.

Ovaj Domovinski rat potvrdio je svjetske podatke da djeca više nisu bila samo svjedoci indirektnog nasilja koje se odvijalo oko njih, već su ona postala planirano direktne žrtve agresije i zlostavljanja koja se pred njima kao svjedocima vršila nad njihovim obiteljima, njihovim kućama, gradom, školom, igralištem, crkvom ili nad njima samima.

Ovom prilikom zahvaljujemo se profesorici Talaji i ostalim djelatnicima te učenicima Zdravstvene škole Split što su nam dali priliku da održimo ovo važno predavanje. Nadamo se da će se suradnja nastaviti i u budućem razdoblju na nekim novim projektima.

Izvor fotografija: Zdravstvena škola Split

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »