Obilježena 31. godišnjica sloma obrane i stradanja 69 mještana gradskog naselja Lužac

U srijedu, 02. studenog 2022. godine obilježena je 31. godišnjica sloma obrane naselja Lužac i stradanja njegovih mještana. 1991. godine ubijeno je 69 mještana Lušca, a danas, 31 godinu nakon, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te molitvom i Svetom misom iskazano je poštovanje i odana dužna počast stradalim hrvatskim braniteljima i mještanima Lušca

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća stradalim mještanima Lužca počast su odali  članovi obitelji poginulih i nestalih branitelja i mještana Lušca, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, brigadir Valentin Skroza, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora, saborski zastupnik Nikola Mažar, dok je zajednički vijenac Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva  obrane Republike Hrvatske položio izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić. Počast ubijenima polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odao je i vukovarsko – srijemski župan Damir Dekanić sa izaslanstvom, delegacija Grada Vukovara predvođena  gradonačelnikom Ivanom Penavom te predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga kao i predstavnici  političkih stranaka.

Podno spomenika vijenac i svijeće su položili učenici Osnovne škole Dragutina Tadijanovića u čijem je sastavu i Područna škola na Lužcu.

Molitvu je predvodio fra Slavko Milić, župnik u župi sv. Josipa Radnika u Vukovaru. Sveta misa za žrtve Lužca i sve hrvatske branitelje i civile stradale i nestale u Domovinskom ratu služena je u crkvi Gospe Fatimske u Borovu Naselju.

Padom Lušca presječena je komunikacija između branitelja u samom Gradu i četvrti Borovo Naselje, čime je počeo slom obrane Vukovara u Domovinskom ratu. Život je tijekom obrane i okupacije Lušca izgubilo 69 mještana, od kojih je najviše ubijeno upravo 02. studenoga 1991. godine.

Obilježavanju je ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata nazočila administrativna djelatnica UDPNHBDR i predsjednica UDPNHBDR – Podružnice Vukovarsko – srijemske županije Veronika Soldo.


 

Neka Im je vječna slava i hvala
Vaša žrtva nikada neće biti zaboravljena

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »