Obilježena 32. obljetnica osnutka Samostalnog zrakoplovnog voda

Prigodnim programom u organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca 2. bojne 4. brigade ZNG ‘Cro angels’ Sinj, u Sinju je dana 17. listopada 2022. godine obilježena 32. obljetnica hrvatskih zračnih snaga – Samostalnog zrakoplovnog voda 4. brigade ZNG – a. Svečanost je počela u 10 sati u Crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske u kojoj je služena sveta misa i molitva za pokojne pripadnike postrojbe i sve poginule i nestale u Domovinskom ratu. Misu je predvodio župnik fra Antonio Mravak.

Poslije misnog slavlja, održano je polaganje vijenaca i svijeća kod biste prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana na istoimenom gradskom trgu. U čast svim poginulim cetinjanima u Domovinskom ratu, izaslanstva koja su nazočila obilježavanju, položila su vijence kod Spomenika poginulim braniteljima u spomen parku Hrvatskih branitelja.

Nakon toga, položeni su vijenci kod spomenika ‘Slomljeno krilo’ u naselju Šimci, gdje su 26. siječnja 1992. godine poginula petorica zrakoplovaca pripadnika SZV – a. Vijence su položili članovi obitelji poginulih, umrlih i nestalih poginulih branitelja Sinja i Cetinskog kraja zajedno s gradonačelnikom Sinja Mirom Buljem i njegovim zamjenikom Denisom Bobetom. U ime potpredsjednika Vlade RH i Ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda vijence je položila Ivana Serdarević Bravić voditeljica Područnog odjela Hrvatskih branitelja – Split, u ime SDŽ i župana Blaženka Bobana počast je odao pročelnik Damir Gabrić. Vijence na spomen obilježja položili su pripadnici SZV – a, Udruge ‘Cro angels’, Udruge 4. gardijske brigade te pripadnici HOS – a i jedini preživjeli pripadnik voda, Zvonko Kovačević. Tijekom polaganja vijenaca, četiri zrakoplova Aeroklubova Sinj i Split preletjeli su to područje u čast poginulim pripadnicima Voda. Mirozov za vrijeme polaganja vijenaca kao i himnu na trubi je izveo Mladen Poljak, član Gradske glazbe Sinj.

Program je nastavljen polaganjem vijenca kod spomenika na Aerodromu Piket, gdje je održan i zrakoplovni program kojeg su izveli članovi Aerokluba Sinj. Padobranci Andrija Kovačević, Tino MilanovićDujo Vuković, Matko Vuković i Nikola Maleš izveli su padobranske skokove noseći zastavu Republike Hrvatske, kao i zastave Udruge veterana 4. gardijske brigade 2. bojne, te Cro angels – a.

Ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata obilježavanju je nazočio predsjednik UDPNHBDR – Podružnice Splitsko – dalmatinske županije Željko Živalj.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano