Obilježena 31. obljetnica ustroja 132. brigade HV Našice – Orahovica

Prigodnim programom u organizaciji Grada Našica 19. listopada 2022. godine u Našicama je obilježena 31. obljetnica ustroja 132. brigade Hrvatske vojske Našice – Orahovica. Između ostalog, u prostorijama HVIDR – e održana je izložba ratnih fotografija, a za poginule pripadnike brigade služena je sveta misa zadušnica. Prije odavanja počasti nastupili su Gradska glazba Našice i našičke mažoretkinje „Dora“. U čast poginulima pred spomen obilježjem „Uskrsla Hrvatska” brojna su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće, nakon čega je održana i misa zadušnica za sve poginule branitelje u Domovinskom ratu koju je predvodio fra Tomislav Faletar.

Uvod u polaganje vijenaca i minutom tišine odana je počast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima te su pročitana njihova imena. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen – obilježju “Uskrsla Hrvatska” počast svim poginulim našičkim i hrvatskim braniteljima odali su pukovnik Ivan Husnjak jedan od ratnih zapovjednika 132. brigade, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića – saborski zastupnik Stipan Šašlin, zajedno su položili vijenac izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i izaslanik župana Osječko – baranjske županijeIvana Anušića zamjenik župana Josip Miletić i izaslanik potpredsjednika Vlade i izaslanik ministra branitelja Tome Medveda – general Kornelije Brkić. Vijenac je položio gradonačelnik Krešimir Kašuba  zajedno s počasnim građaninom Grada Našica Vladimirom Šeksom.

Vijenac su položili pripadnici Policijske uprave OBŽ načelnik PU Ladislav Bece i načelnik PP Našice Ivica Bukvić u pratnji zapovjednika vojarne 132. brigade HV bojnika Josipa Granata. Nakon njih vijence je položilo izaslanstvo Općine Podgorač na čelu s načelnikom Goranom Đanićem i Ljiljanom Zidar, predsjednicom Općinskog vijeća te Općina Donja Motičina na čelu s načelnikom Željkom Kovačevićem. Vijenac su položili i predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata,  djeca poginulih branitelja, članovi Savjeta mladih Grada Našica,  te udruga koje djeluju na području grada.

Ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata obilježavanju su nazočili članovi naše Udruge predvođeni dopredsjednikom  UDPNHBDR Markom Marićem i predsjednikom UDPNHBDR – Podružnice Osječko – baranjske županije Deividom Petranovićem.

TRAJNI SPOMEN

“S osobitom radošću u Našicama svjedočimo 31. obljetnici osnutka 132. našičke brigade, slavne brigade koja je branila istok Hrvatske te izvojevala veliku pobjedu Hrvatskoga naroda koji danas može svjedočiti svoju samostalnost i neovisnost, a svakako više od 5 tisuća pripadnika i 59 poginulih ostavili su trajni spomen svima nama i njihova zadaća u Domovinskom ratu i doprinos ne smije se nikada zaboraviti. 132. našička brigada branila je Hrvatsku u Nuštru i Ivanovcu te na Papuku, ali i na brojnim drugim bojišnicama gdje je to bila potreba.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »