Obilježena tužna 31. obljetnica stradanja Sotina u Domovinskom ratu

U petak, 14. listopada 2022. godine vukovarsko prigradsko naselje Sotin prisjetilo se svojih hrabrih mještana mučki ubijenih i nestalih u ranoj ratnoj jeseni 1991. godine.

Sotin je u obrani i stvaranju temelja neovisne i suverene Republike Hrvatske dao krvavi danak. To maleno, lijepo srijemsko selo dalo je svojih 68 mještana, hrabrih ljudi, jer samo takvi su bili spremni dati svoj život za ideale i san o slobodnoj Domovini, a sudbina njih 17 još uvijek nije ugledala svijetlo dana i dala obiteljima mir ni nakon preduge 31 godine.

Najmlađa sotinska žrtva imala je tek mladih 19 godina, dok krvavi pir nije imao milosti čak ni prema starima i nemoćnima, jer je najstarija osoba imala 79 godina. To samo dokazuje brutalnost, krvoločnost i ideju jedne imaginarne „imperije“ koja si je dala za pravo krojiti sudbine ljudi na tuđem teritoriju predvođeni JNA i lokalnim, domaćim četnicima i Srbima.  

Komemorativnim skupom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Sotinu je obilježena 31. godišnjica agresije JNA i srpskih paravojnih postrojbi na to vukovarsko prigradsko naselje. Vijence podno spomen – obilježja u središtu mjesta položili su i svijeće zapalili članovi obitelji i rodbine žrtava, suborci i članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata te državna i druga izaslanstva. Nakon prigodnog programa i molitve uslijedila je sveta misa zadušnica za poginule i nestale mještane Sotina u crkvi sv. Marije pomoćnice u Sotinu. Ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata obilježavanju su nazočili članovi UDPNHBDR – Podružnice Vukovarsko – srijemske županije.


VJEČNA IM HVALA I SLAVA

Fotografije preuzete sa: Grad Vukovar

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano