Svečano obilježen Dan Grada Bjelovara, Dan bjelovarskih branitelja i Mimohod  pobjednika – Barutana 1991.

Proslava Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja započela je 29. rujna 2022. godine u ranim jutarnjim satima, polaganjem vijenaca ispred PU bjelovarsko – bilogorske, da bi se nastavila polaganjem lovorovog vijenca za civilne žrtve pored katedrale i kod spomenika poginulim braniteljima u središnjem gradskom parku gdje je održana i vojno – akrobatska ceremonija Počasne satnije OSRH.

Potom je uslijedilo obraćanje predstavnika branitelja, a prije početka formiranja kolone Mimohoda pobjednika Barutana 1991 okupljenima se u centralnom bjelovarskom parku obratio predsjednik Vlade Republike Hrvatske  Andrej Plenković.

Po dolasku sudionika mimohoda na Barutanu služena je koncelebrirana sveta misa koju je predvodio bjelovarsko – križevački biskup Vjekoslav Huzak. Po završetku koncelebrirane svete mise uslijedila je komemoracija te odavanje počasti za poginule hrvatske branitelje polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pokraj spomenika na Barutani. S početkom u 13 sati otpočela je Svečana sjednica Gradskog vijeća u Domu kulture kojoj je nazočio i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja obilježava se na isti dan, pa tako 29. rujna ima veliko značenje u životima bjelovarčana i bjelovarčanki. Taj dan je i javna zahvala svim braniteljima koji su branili Bjelovar, ali i cijelu Hrvatsku. Upravo zahvaljujući svim hrvatskim braniteljima imamo slobodnu i neovisnu državu koju nažalost neki nisu dočekali. Dana 29. rujna 1991. godine, cijelom gradu Bjelovaru i njegovim građanima prijetila je velika opasnost, neizvjesnost i borba. U eksploziji vojnog skladišta Barutana koje je dignuto u zrak u točno 10 sati i 43 minute izgubljeno je 11 mladih života hrvatskih branitelja. Eksplozija je gotovo izbrisala šumu, a detonacija se čula kilometrima daleko. Toga dana stradalo je još šest osoba. U Bjelovaru je uništeno i oštećeno  437 stambenih, 169 gospodarskih te 25 javnih zgrada. Zauzimanjem vojarne, branitelji Bjelovara preuzeli su naoružanje i vozila koja su poslužila u obrani cijele Domovine. 

Odavanju počasti i mimohodu ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata nazočila je predsjednica UDPNHBDR – BBŽ Alica Stančin sa članovima Udruge.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »