U Gospiću svečano obilježena obljetnica VRO „Medački džep“

U 6.05 sati 9. rujna 1993. godine snage Hrvatske vojske i MUP – a RH započele su koordiniranu operaciju nazvanu Medački džep. Bilo je to područje u neposrednoj blizini grada Gospića s kojega su paravojne srpske snage od kolovoza 1991. godine tijekom 700 dana okupacije gotovo svakodnevno topništvom i pješaštvom nasumice napadale Gospić i okolna mjesta.
U toj VRO poginulo je šest pripadnika HV – a i sedam policajaca. Njima u spomen i na čast održana je komemoracija koja je započela svetom misom u katedrali Navještenja blažene djevice Marije. Predvodio ju je novi gospićki župnik o. Ante Knežević, a potom je predvodio i riječi molitve na središnjoj komemoraciji održanoj je kod spomen – obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata u središtu Gospića.

Vijence i svijeće su nakon članova obitelji poginulih branitelja položili brojni uzvanici i izaslanstva. U ime predsjednika Vlade poginulima je izrazio pijetet ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, dok je u ime predsjednika Hrvatskog sabora počast poginulima odao saborski zastupnik Ante Deur. U ime MUP – a vijenac je položio izaslanik Damir Barić, a u ime ministra obrane vijenac je položio general – potpukovnik Željko Živanović. General pukovnik Hrvatske kopnene vojske Željko Šerić također je položio vijenac na spomen – obilježja, kao i župan Ličko – senjske županije Ernest Petry, njegova zamjenica Jasna Orešković Brkljačić, gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević, njegova zamjenica Kristina Prša i predsjednica Gradskog vijeća Anamarija Zdunić. Slijedila su izaslanstva brojnih Udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata obilježavanju je nazočio predsjednik UDPNHBDR – Podružnice Ličko – senjske županije Josip Dragičević 

Komemoracije su održane i u vojarni Motorizirane bojne „Vukovi“, kao i kod spomen – obilježja poginulim policajcima u Rizvanuši. Uz pripadnike 9. gardijske brigade „Vukovi“ u ovoj vojno – redarstvenoj operaciji zapažen je bio doprinos Specijalne policije MUP – a RH, Domobranske pukovnije Gospić, 111. brigade HV iz Rijeke i 71. bojne vojne policije Rijeka.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »