Obilježena 31. godišnjica stradanja gradske četvrti Sajmište u Vukovaru

Dana 14. rujna 2022. godine na mjestu masovne grobnice u Novoj ulici u Vukovaru gdje je 12 hrvatskih branitelja i civila ubijeno i bačeno u bunar odana je počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Na Sajmištu su se vodile najteže borbe u kojima su naši branitelji bili svega nekoliko desetaka metara udaljeni od neprijateljskih JNA i paravojnih postrojbi. Živote su izgubila četiri zapovjednika, a uslijedila su masovna ubojstva civila i silovanja žena. Odavanjem počasti stradalima vijence i svijeće su položila izaslanstva  državnog vrha, predstavnici Grada Vukovara, Vukovarsko – srijemske županije uz brojne braniteljske i stradalničke udruge kao i predstavnike političkih stranaka. Ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata obilježavanju su nazočile predsjednica UDPNHBDR – VSŽ Veronika Soldo i članica Udruge Kristina Podrugović dok je Jelena Zera održala prigodni govor. Molitvu za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne stradalnike predvodio je župnik Župe BDM Kraljice mučenika Zvonimir Martinović.

Obilježavanje 31. obljetnice stradavanja Sajmišta održano je 14. rujna 2022. godine. Toga dana prije 31 godinu, nakon žestokih napada, pao je jedan dio obrambenih crta koje su držali hrvatski branitelji Sajmišta. U taj prostor upali su četnici, takozvana JNA i ‘neljudi’ svih vrsta i pobili 12 hrvatskih branitelja i civila da bi ih potom pobacali u bunar. Danas je to mjesto obilježeno kao jedna od bezbroj masovnih grobnica razbacanih po cijeloj Hrvatskoj. Na žalost, masakr se nastavio i 15. rujna sve dok hrvatski branitelji nisu uspjeli stabilizirat prve crte obrane. Sajmište je i dalje trpjelo svakodnevna teška granatiranja iz svih mogućih smjerova nakon čega bi krenuli masovni pješački napadi u kojima su doslovno ulice dijelile hrvatske branitelje od agresora. Unatoč tome neprijatelj nikad nije uspio probit crtu obrane od ulice Ognjena Price (naziv ulice iz 91. godine) prema Gradu, sve do 18. 11. 1991. godine kada je slomljena obrana Vukovara. Za takav otpor plaćena je ogromna cijena. Izginula je gotovo cijela mladost Sajmišta, mnogi hrvatski branitelji završili su u koncentracijskim logorima po Srbiji. Veliki broj hrvatskih branitelja i civila odveden je u nepoznatom smjeru, a njihova sudbina ni danas nije poznata i nažalost vode se kao nestali. Za sva ova zlodjela nitko nikad nije odgovarao.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »