U Vukovaru obilježen Međunarodni dan nestalih osoba i Dan sjećanja na nestale osobe iz Domovinskog rata

Međunarodni dan nestalih osoba i Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu obilježen je 30. kolovoza 2022. u Vukovaru, uz potporu i pokroviteljstvo Ministarstva hrvatskih branitelja, Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara te Međunarodnog odbora Crvenoga križa i Hrvatskog Crvenoga križa. Organizator obilježavanja je Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i udruga „Vukovarske majke“ dok su partneri Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata i Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata RH.

Uz članove obitelji nestalih hrvatskih branitelja i civila, obilježavanju su nazočili izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sa suradnicima, izaslanik predsjednika Republike general Željko Ljubas, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora saborska zastupnica Marijana Balić, izaslanik ministra obrane general Željko Živanović, izaslanica ministra pravosuđa i uprave Vedrana Šimundža Nikolić, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i zamjenik osječko-baranjskog župana Mato Lukić, gradonačelnik Vukovara i saborski zastupnik Ivan Penava, predstavnici Grada Zagreb te drugih gradova i općina, predstavnici Crvenoga križa, braniteljskih i stradalničkih udruga te drugi uzvanici.

Obilježavanje je počelo odavanjem počasti kod središnjeg spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskom ratu gdje su izaslanstva položila vijence, a potom je u crkvi sv. Filipa i Jakova služena misa za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve, koju je predvodio vukovarski župnik i gvardijan fra Ivica Jagodić.

Svečanost središnjeg obilježavanja upriličeno je Trgu Republike Hrvatske uz prigodna obraćanja nazočnih.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je napore i postigunća Ministarstva hrvatskih branitelja u traganju za osobama nestalim u Domovinskom ratu, pri čemu je ukazao na unaprjeđenje tehnologije i modernizaciju opreme te jačanje ljudskih resursa, kao i na važnost međuresorne suradnje svih tijela uključenih u taj iznimno osjetiljiv i složen proces te zahvalio svima koji se bave ovim izuzetno teškim, ali nadasve humanim pitanjem.

“Sama činjenica da se i danas, 27. godinu od završetka rata okupljamo ovim povodom ukazuje na svu težinu i složenost pitanja nestalih osoba,” kazao je, istaknuvši pritom partnerstvo i suradnju s udrugama koje okupljaju obitelji nestalih hrvatskih branitelja i civila te im je posebno zahvalio na povjerenju koje ukazuju njemu i djelatnicima Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvaskih branitelja.

Podsjetivši na zločine počinjene tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku u Vukovaru i okolnom području, gdje se i danas traže najveći broj nestalih osoba, gotovo trećina od ukupno 1832 osobe nestale u Domovinskom ratu, istaknuo je kako razmjeri i načini stradavanja te njihovi uzroci trebaju biti duboko utkani u kolektivno pamćenje hrvatskoga naroda.

I ovom prilikom ukazao je na nesuradnju Republike Srbije, koja je ključna za rješavanje sudbine nestalih hrvatskih branitelja i civila te pozvao na suradnju koja će osigurati istinski napredak u rješavanju pitanja nestalih, kao i sve koji imaju saznanja da ih podijele s Ministarstvom hrvatskih branitelja ili drugim nadležnim tijelima.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Marijana Balić istaknula je kako je nazočnost potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja snažan pokazatelj da će Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem i dalje ustrajati na rješavanju pitanja nestalih osoba kao i proteklih šest godina.

U ime organizatora nazočne je pozdravila predsjednica Saveza Ljiljana Alvir, koja se obratila u ime članova obitelji koji još uvijek traže svoje najmilije, ali i u ime onih koji nisu doživjeli da saznaju istinu o sudbini svojih bližnjih, poručivši: “Sve naše težnje stanu u onu jednu rečenicu – pomozite nam da ih pronađemo!”

Istaknula je kako je nužno vratiti nestalima identitet, a obiteljima mir, dodavši kako obitelji traže istinu o svim nestalima te pozvala sve koji imaju saznanja, napose institucije Republike Srbije, da skinu taj teret sa sebe, ali i budućih generacija jer dokle god se ne riješi to otvoreno pitanje iz Domovinskog rata nema ni normalizacije odnosa, zaključila je Alvir.

Zadovoljstvo naporima Vlade i Ministarstva na čelu s ministrom Medvedom izrazila je i predsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Julijana Rosandić, koja je surađivala i na donošenju Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata kojim su ispravljene dugogodišnje nepravde spram civilnih stradalnika. Pozvala je sve da i nadalje budu potpora obiteljima koje još uvijek traže svoje bližnje.

Predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskoga rata Sandra Rapčak Škomrlj u emotivnom je obraćanju podsjetila kako je odrastati i živjeti bez jednog roditelja: “Godine se redaju jedna za drugom, a njega nema ni na jednoj proslavi. Nije tu ni na dan vjenčanja,… Nije dočekao ni da postane djed. A bio bi dobar djed. Onaj koji razmazi unučad…” Ujedno je istaknula da su rijetki koji razumiju njihovu bol i pokušavaju pomoći: “Ti rijetki su i danas ovdje s nama. Odabrali su ovaj težak put iako nisu nužno morali.” U svojem govoru osvrnula se na agresore: „Nikada neću razumjeti toliko zlo o ljudima. Jer jedino zlotvori su mogli činiti ono što su oni učinili – pokolj cijele generacije. A danas o tome šute, štoviše izigravaju žrtve. Hoće li ikada odgovarati za to? Podižući optužnice imamo šansu doći i do informacija. I na tome trebamo biti ustrajni. Među rijetkima smo to učinili, zajedno s obiteljima – i uspjeli. Ali dalek je put kojim smo krenuli.“ – istaknula je Sandra Rapčak Škomrlj, predsjednica UDPNHBDR.

Prigodnim govorima okupljenima su se obratili i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, koji je istaknuo kako u slučajevima nestalih osoba nema veće tuge od one kada roditelj ne sahrani svoje dijete, te gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, koji je također pohvalio napore i postignuća Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu s ministrom Medvedom, kao i  predsjednik Hrvatskog crvenog križa Robert Markt, koji se posebno osvrnuo na činjenicu da je sve manje živih članova obitelji nestalih što nas sve obvezuje da budemo još učinkovitiji u traganju za nestalima.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast žrtvama odana je i kod spomenika osobama nestalim u Domovinskom ratu u Borovu naselju, čime je ujedno završilo ovogodišnje obilježavanje ovoga spomendana.

Na ovogodišnjem obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba nazočni su bili brojni članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, među kojima Marko Marić dopredsjednik UDPNHBDR, Veronika Soldo predsjednica UDPNHBDR-VSŽ te mnogi drugi članovi iz Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Splitsko-dalmatinske županije.

Obilježavanju su nazočili i svojim prisustvom podržali članovi Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine koji su tijekom boravka u Vukovaru obišli i spomenik te odali počast Ivanu Poljaku, sinjaninu koji se život izgubio upravu u Vukovaru tijekom Domovinskog rata i borbe za slobodu Republike Hrvatske.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano