Obilježena 31. obljetnica napada na vojarne bivše JNA u Sinju i Memorijalni spust Cetinom

25.08.2022.g.svečano je obilježena 31. obljetnice napada na vojarne bivše ‘JNA’ i početka oružane obrane od velikosrpske agresije na Cetinski kraj.Sjećanje je to na veliki i značajan događaj u Domovinskom ratu za cijelu Hrvatsku.

Podsjetimo, pod vodstvom ratnog zločinca Ratka Mladića u to vrijeme još pod krinkom ‘JNA’ 25. kolovoza 1991. godine u ranim jutarnjim satima počeo je združeni napad ‘JNA’ i srpskih paravojnih postrojbi na Kijevo i Vrliku. Kao odgovor na velikosrpsku agresiju istog dana oko 13,30 sati u Sinju su hrvatski branitelji napali vojarne JNA ‘Kula’ i ‘Tadija Anušić’, a blokiran je i vojni poligon Kukuzovac.

Dragovoljci Sinja i cetinskog kraja, pripadnici ZNG-a i MUP-a, pokušali su osvojiti znatnu količinu naoružanja za obranu, kako bi ga proslijedili već ranije formiranim dragovoljačkim postrojbama i pripadnicima bojne koja je formirana tog dana, a kasnije je djelovala kao 1. bojna 126. brigade. Ova akcija prva je akcija ovakvog karaktera na području Hrvatske u Domovinskom ratu. Tijekom ovog borbenog djelovanja živote su izgubili Luka Erceg iz Otoka i Ivan Kamber iz Rude. Istog dana jugoslavenska armija napala je Vrliku, a u njezinoj obrani poginuli su Ante Barać iz Zelova, Ivan Tomaš iz Segeta kod Trogira, Ilija Perajica iz Livna, Ivan Lelas iz vrličkog naselja Kosori te Frane Jurić Arambašić.

Program obilježavanja 31. obljetnice počeo je u 8:30 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu pogibije hrvatskog branitelja prvog hrvatskog redarstvenika Ivana Kambera, na spomen obilježju u vojarni ‘126. brigade HV-a’,a zatim kod spomen obilježja Luki Ercegu pripadniku 2.bojne 4.brigade ZNG-a u vojarni”Ivaniša Nelipića”, vijenci su položeni kod Spomenika poginulim Cetinjanima u Domovinskom ratu, u Spomen parku hrvatskih branitelja ispred zgrade Gradske uprave i kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr Franje Tuđmana. Nakon članova obitelji poginulih branitelja Ivana Kambera i Luke Ercega vijence su položili sinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Miro Bulj s predstavnicima grada i Udruge roditelja i udovica poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja predvođenih predsjednicom Dragicom Hrgović.

Vijence je položio i izaslanik potpredsjednika Vlade RH i Ministra Hrvatskih branitelja Tome Medveda državni tajnik Darko Nekić, u ime Splitsko-dalmatinske županije vijenac je položio županijski pročelnik Damir Gabrić, a vijence su položili i predstavnici Koordinacije braniteljskih udruga Cetinskog kraja, izaslanstva grada Trilja predvođeno gradonačelnikom Ivanom Bugarinom, načelnik Otoka Dušan Đula sa suradnicima, izaslanstvo VAD-a, sinjska politička izaslanstva MOST-a nezavisnih lista, HDZ-a i SDP-a, predstavnici MUP-a i HV-a i drugi građani.

Molitvu odrješenja na mjestima polaganja vijenaca predvodio je gvardijan fra Marinko Vukman. Kod Spomenika poginulim braniteljima prigodno su se obratili u ime gradonačelnika i načelnika cetinskog kraja sinjski gradonačelnik Miro Bulj, u ime SDŽ županijski pročelnik Damir Gabrić, te u ime potpredsjednika Vlade RH i Ministra Hrvatskih branitelja državni tajnik Darko Nekić. Svi su oni u svojim pozdravnim govorima istaknuli važnost sjećanja na ovaj povijesni dan kada su u Sinju napadnute vojarne bivše JNA, kao i stalnu potrebu sjećanja na poginule branitelje koji su svoje živote ugradili u zemlje neovisne Hrvatske.

Mirozov prilikom polaganja vijenaca svirao je Damir Župić, himnu Lijepa naša izveo je Joško Delić. Moderator programa bio je Ante Nadomir Tadić Šutra. Svetu misu za Domovinu i poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u Crkvi Čudotvorne Gospe sinjske predvodio je župnik fra Antonio Mravak.

27. kolovoza 2022. godine Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnica Splitsko-dalmatinske županije provela je projekt „Memorijalni spust Cetinom – 31. obljetnica napada na vojarne bivše JNA i početak oružane obrane od velikosrpske agresije u Domovinskom ratu grada Sinja i Cetinske krajine“ financiran sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja.

Sve sudionike spusta čamcima niz Cetinu dočekao je gradonačelnik Grada Sinja gospodin Miro Bulj i zaželio sretan spust Cetinom i uspješnu provedbu projekta.

Po završetku Memorijalnog spusta Cetinom udruga je održala prigodni domjenak i druženje za sudionike te podjelu pehara i medalja.

Pehar za treće mjesto uručila je voditeljica  LAG Cetinska Krajina, gospođica Ivana Žanko i zahvalila što je pozvana da sudjeluje na ovoj značajnoj obljetnici za grad Sinj i Cetinsku krajinu u Domovinskom ratu.

Pehar za drugo mjesto uručio je izaslanik Splitsko-dalmatinske županije gospodin Damir Gabrić koji se zahvalio organizatorima te poručio  da se žrtva poginulih hrvatskih branitelja nikada ne smije zaboraviti.

Pehar za prvo mjesto uručio je gospodin Dinko Tandara, izaslanik podpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda. Istaknuo je da  po prvi put sudjeluje na ovakvom događaju sa članovima obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja u Sinju te da  žrtva njihovih najmilijih  ne smije biti zaboravljena. Svim sudionicima projekta podijeljene su medalje u znak zahvalnosti čuvanja sjećanja na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »