Predstavnici UDPNHBDR i URUPBDR-a Sinj na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sinja

U povodu Dana Grada Sinja i blagdana Velike Gospe u Sinju je 12. kolovoza 2022. godine održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sinja na kojoj su nazočni bili i predstavnici Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata RH i Podružnice SDŽ te Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine.

Prije sjednice, položeni su vijenci i upaljene svijeća na Središnjem križu na gradskom groblju Svetoga Frane u Sinju, te na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.

Sjednicu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Petar Župić, a himnu otpjevao Zlatko Jelinčić, poznati solo pjevač rodom iz Sinja. Minutom šutnje odana je počast preminulim sugrađanima koji su stvarali i gradili Sinj, poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, kao i svim poginulima i preminulima koji su dali svoj doprinos stvaranju samostalne i neovisne Hrvatske.

Sjednici su nazočili, Luka Brčić ispred predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, a u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Andreja Plenkovića, kao i župan Splitsko-dalmatinske županije, Blaženko Boban, Nikola Grmoja, saborski zastupnik MOST a, predstavnici gradova prijatelja te načelnici i gradonačelnici s područja Cetinske krajine. Na sjednici je bio i slavodobitnik 307. Sinjske Alke, Frano Ivković, njegov alkarski momak Mario Blajić i alkarski vojvoda Mario Šušnjara. Među nazočnima su bili i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata među kojima Sandra Rapčak Škomrlj, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata (RH) i Dragica Hrgović, dopredsjednica Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine.

Na video projekciji prikazani su kapitalni projekti poput aglomeracije, kupnje bazena, predstavljene su demografske mjere, vrtići, potpore za učenike i studente, sportska infrastruktura, socijalne mjere, komunalni projekti i infrastruktura, gospodarenje otpadom. Istaknuti su važni projekti na kojima su radilo u posljednjih godinu dana. Također, najavljeni su i projekti u realizaciji te oni koji se planiraju.

Gradonačelnik Grada Sinja, Miro Bulj na početku govora pozdravio je i one za koje kaže da su često nepravedno zapostavljeni. Pozdravio je ratnog načelnika Općine Sinj, Joška Bošnjaka koji je po prvi put pozvan na sjednicu. Pozdravio je Hanu Breko Kustura, muzikologinju, znanstvenu savjetnicu u Odsjeku za povijest hrvatske glazbe HAZU za koju je rekao da je Sinjski dijamant. Također, posebno je pozdravio i Simonu Šandrić Gotovac, istaknutu kardiologinju koja je liječila i papu Ivana Pavla 2.

Dodijeljene su nagrade Grada i to: nagrada za životno djelo, tri osobne nagrade te dvije kolektivne nagrade. Diplomu, svečani tanjur i novčanu nagradu uručili su gradonačelnik Grada Sinja, Miro Bulj i predsjednik Gradskog vijeća Grada Sinja, Petar Župić.

Kolektivne nagrade su dobili Gradska glazba Sinj i Planinarsko društvo ‘Svilaja’. Nagrađenima je pripala i novčana nagrada u iznosu 10 tisuća kuna. Osobne nagrade koje je Grad Sinj ove godine dodijelio pripale su Zvonku Kovačeviću, Gordanu Romcu i Vladimiru Alebiću-Vla koji su dobili novčanu nagradu u iznosi od 5 tisuća kuna, Posljednja dodijeljena nagrada Grada Sinja je bila za životno djelo. Dobitnik nagrade je Zdravko Škarpa koji je također dobio nagradu od 10 tisuća kuna.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »