Održana 307. Sinjska Alka

U nedjelju 7. kolovoza 2022. godine održana je 307. Sinjska Alka. Sinjani već 307 godina vjerno čuvaju sjećanje na veliki trenutak svoje povijesti, kada su se obranili od najezde Osmanlijskog carstva uz pomoć naše nebeske zaštitnice Čudotvorne Gospe Sinjske. U spomen na tu čudesnu obranu ustanovili li su Sinjsku alku koja živi do dan danas, kao jedna od rijetkih viteških igara koje su nastale tih davnih vremena.

Zbog svoje posebnosti Alka je uvrštena i pod zaštitu UNESCO-a kao svjetska nematerijalna baština. 307. Alka, kao i sve Alke prije, simboliziraju jednu od najslavnijih pobjeda hrvatskih vitezova koje je krasilo rodoljublje, poštenje, čestitost i plemenitost. U svim bitkama junaštva i ponosa uvijek se spominjala i spominjat će se hrabrost Cetinjana u oslobađanju lijepe naše od Vukovara do Dubrovnika.

Na početku same Alke svirana je himna Republike Hrvatske i održana minuta tišine za sve poginule, smrtno stradale, nestale i umrle hrvatske branitelje Domovinskog rata. Govor je potom održao Alkarski vojvoda Mario Šušnjara koji je pozdravio sve uzvanike, predstavnike državnog vrha, a posebne pozdrave uputio hrvatskim braniteljima i članovima obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Frano Ivković s osvojenih devet punata slavodobitnik je 307. Sinjske alke nakon spektakularne završnice, pripetavanja u kojem su sudjelovala čak tri alkara.

Slavodobitniku 307. Sinjske Alke poklone je uručio predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović nakon čega je formirana svečana povorka svih Alkara koja je prošla ulicama Sinja.

Kao i svih dosadašnjih godina Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnica Splitsko-dalmatinska županije sudjelovala je u ovim svečanostima, a posebno mjesto u njihovim srcima zauzima Alkar Andrija Hrgović, sin poginulog hrvatskog branitelja Domovinskog rata i član udruge.

Na ovogodišnjoj 307. Sinjskoj Alki bili su mnogi članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, kao i gosti iz Bjelovara, članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata koji su tom prilikom obišli najvažnije znamenitosti grada Sinja.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »