U Kninu svečano obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 27. obljetnica VRO Oluja

Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te najveće vojne pobjede u Domovinskom ratu, 27. obljetnice VRO Oluja održano je 5. kolovoza 2022. u Kninu. Na obilježavanju su prisustvovali i članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata iz Vukovarsko – srijemske, Osječko – baranjske, Bjelovarsko – bilogorske, Ličko – senjske i Splitsko – dalmatinske županije predvođeni predsjednicom udruge državne razine Sandrom Rapčak Škomrlj i dopredsjednikom Markom Marićem.

Na svečanosti u Kninu u čast te velike vojne pobjede okupili su se najviši državni i vojni dužnosnici, među kojima predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednici Vlade i Hrvatskog sabora, brojni ministri među kojima ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, načelnik GS OSRH admiral Robert Hranj, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, vojni izaslanici akreditirani u RH, predstavnici grada i županije, pripadnici OSRH, sudionici operacije i drugi.

U znak sjećanja i zahvalu svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima najviša državna izaslanstva, obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja, HRVI te predstavnici udruga iz Domovinskog rata položili su vijence na spomenik Oluja 95 na Trgu Ante Starčevića. Predstavnica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Žana Majić nazočila je polaganju zajedničkog vijenca udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Predstavnici Podružnica i državne razine Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata također su položili vijenac podno spomenika Oluja 95.

Zvonjava crkvenih zvona u 9:43 podsjetila je na trenutak ulaska pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom operacije Oluja, a na Kninskoj tvrđavi, kao i prije 27 godina zavijorila se hrvatska zastava. Među podizačima zastave Republike Hrvatske na Kninskoj tvrđavi bila je i Alica Stančin, kćer poginulog hrvatskog branitelja i predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice Bjelovarsko – bilogorske županije. Pročitana su imena 244 poginulih i nestalih pripadnika u VRO Oluja, ispaljeno je dvadeset sedam počasnih plotuna, a kninsko su nebo nadletjela dva borbena aviona MiG – 21 odajući počast poginulima. Imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u VRO Oluja čitali su sin poginulog hrvatskog branitelja Pere Eranović i kći poginulog hrvatskog branitelja Nikolina Tonković Čorak, članica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

U okviru programa akro grupa Krila Oluje izvela je prigodan letački program.

Održan je i taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme Hrvatske vojske i policije, a Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja predstavila je hrvatski model traženja.

U crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, služena je koncelebrirana misa koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

Sudjelovanje na obilježavanju održano je u sklopu aktivnosti „Kolovoz – mjesec pobjede i sjećanja na nestale heroje Domovinskog rata“ uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Vukovara.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano