Svečano otvoren Pelješki most

Dana 26. srpnja 2022. godine u Komarni je održano svečano otvorenje Pelješkog mosta na kojem je ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja sudjelovao Željko Živalj, član Predsjedništva udruge i predsjednik Podružnice udruge za Splitsko-dalmatinsku županiju.

U sklopu ceremonije otvaranja mosta, četrdesetak veterana I. i IV. gardijske brigade te 163. brigade iz dubrovačkog područja provezli su se motociklima Pelješkim mostom iz Brijeste na Pelješcu u Komarnu.

Pelješki most je kapitalni infrastrukturni projekt koji je imao za cilj cestovno povezati jug Hrvatske s ostatkom zemlje. Sufinanciran je s 357 milijuna eura nepovratnih sredstava iz EU fondova, a planovi i pripreme izgradnje mosta trajale su skoro 17 godina, od 2005. godine.

U prigodi otvorenja Pelješkog mosta za posjetitelje je bio organiziran cjelodnevni program tijekom kojeg su imali priliku prošetati Pelješkim mostom i upoznati se s bogatom kulturno-umjetničkom baštinom s područja Dubrovačko-neretvanske županije.

Na središnjoj svečanosti otvorenja Pelješkog mosta govorili  su predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Prisjećajući se svih naših pobjeda u Domovinskom ratu uoči nadolazećeg Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, ponosni smo što možemo zajedno slaviti i uspješan dovršetak ovog projekta kojim je Hrvatska napokon povezana.

Pelješki most spaja Hrvatsku ne samo teritorijalno, nego i na simboličkoj razini, događaj je to koji nas ujedinjuje i poziva na zajedništvo, isto ono koje nas je dovelo do pobjede u Domovinskom ratu.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »