Obilazak Veteranskog centra Sinj

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved posjetio je 7. srpnja 2022. Veteranski centar u Sinju povodom završetka građevinskih radova, a u obilasku centra bili su i savjetnik predsjednika Vlade Damir Krstičević, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i gradonačelnik Grada Sinja Miro Bulj, kao i predstavnici udruga iz Domovinskog rata, obitelji poginulih hrvatskih branitelja te hrvatski ratni vojni invalidi.

Nakon šibenskog, Veteranski centar u Sinju drugi je izgrađeni u Hrvatskoj, a ukupna vrijednost izgradnje iznosi 56,3 milijuna kuna, od čega je 85 posto iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ima 130 ležaja, a brojne sadržaje i usluge moći će koristiti više od 2500 korisnika godišnje. U tijeku je opremanje centra koje će biti dovršeno u rujnu, a u međuvremenu će se provesti natječaj za zapošljavanje 31 djelatnika centra, nakon čega će i Veteranski centar Sinj biti spreman za prijem prvih korisnika.

Ministar Medved pozvao je okupljene hrvatske branitelje i ratne vojne invalide iz Cetinske krajine da razgledaju Veteranski centra kako bi sugerirali ako se bilo što još treba prilagoditi njihovim potrebama i nesmetanom kretanju.

Govoreći o doprinosu Cetinskog kraja i grada Sinja u Domovinskom ratu, zahvalio je svim braniteljima toga kraja te istaknuo da je taj objekt još jedan izraz zahvalnosti za njihovo junaštvo i žrtvu, a posebno je zahvalio generalu Krstičeviću što je vratio Hrvatsku vojsku u Sinj, kao i u druge gradove diljem Hrvatske.

Sinjski veteranski centar nalazi se na prostoru bivše vojarne, a svojim izgledom neodoljivo podsjeća upravo na vojne objekte te se savršeno uklapa na tu lokaciju, na kojem su uz centar i sportski tereni te zemljište namijeneno za obrađivanje s mogućnošću provedbe radne terapije.

“Prvi ovakav objekt stavili smo već u funkciju u Šibeniku i njegovi korisnici u proteklih mjesec dana su iznimno zadovoljni. Nakon ovog centra slijedi do kraja godine završiti veteranske centre u Daruvaru i u Petrinji, što je snažna poruka i našeg članstva u Europskoj uniji jer su ovo prvi objekti gdje izravno sredstva iz fondova EU-a idu za potrebe hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata”, rekao je ministar Medved.

Uz hrvatske branitelje i ratne vojne invalide, korisnici mogu biti i članovi njihovih obitelji, zatim obitelji poginuloga i nestaloga hrvatskog branitelja, civilne žrtve Domovinskog rata, osobe stradale u mirovnim misijama te stradali pirotehničari i članovi njihovih obitelji.

Ministar Medved ujedno je najavio zakon kojim će regulirati ustanove za trajni boravak hrvatskih branitelja. “Do kraja godine predložit ćemo Saboru zakon kojim ćemo regulirati formiranje tih ustanova, a paralelno s time već smo počeli niz razgovora i konzultacija gdje bismo te ustanove uspostavili. To je koncept sustavnog i institucionalnog odnosa prema braniteljima i stradalima u Domovinskom ratu”, zaključio je Medved.

U sklopu svakog veteranskog centra postojat će spomen-soba poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata te će se u centrima na poseban i dostojanstven način obilježavati sve važne obljetnice i datumi iz Domovinskog rata.

Uoči obilaska Veteranskog centra ministar Medved položio je vijenac kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Cetinske krajine.

Polaganju zajedničkog vijenca te obilasku Veteranskog centra Sinj nazočilo je i izaslanstvo Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice Splitsko-dalmatinske županije s predsjednikom Željkom Živaljom te Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine s dopredsjednicom Dragicom Hrgović.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano