Mali križ – Velika žrtva

Dana 11. lipnja 2022. godine u Slavonskom Brodu održan je komemorativni program „Mali križ – Velika žrtva“ u znak sjećanja na 402 djece poginule u Domovinskom ratu

U organizaciji Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika u Domovinskom ratu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja susret je započeo u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva misom zadušnicom koju je predvodio vlč. Ivan Begović.

Nakon mise u parku Šetalište braće Radića nastavljen je prigodan program uz polaganje vijenaca, cvijeća i svijeća podno spomen obilježja “Prekinuto djetinjstvo”  kod kojeg se svake godine, pa tako i ove, odaje počast najmlađim hrvatskim ratnim žrtvama, kojih je samo u Slavonskom Brodu bilo čak 28. Riječ je o spomen obilježju podignutog 2016., koji kroz motiv slagalice (puzzli) u kojoj nedostaju dvije, simbolizira nedovršene životne slagalice, nedoživljene mladosti, nakon što su tolika djeca prerano postala anđeli na nebu. Najmlađoj žrtvi bilo je šest mjeseci, a najstarijoj 18 godina.

Vijence su položili i zapalili svijeće izaslanstva: roditelja poginule djece, Ureda Predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskog Sabora, Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva hrvatskih branitelja, Brodsko – posavske županije, Grada Slavonskog Broda, Zajednice udruga hrvatskih stradalnika iz Domovinskog rata te braniteljske i stradalničke udruge proizišle iz Domovinskog rata, vojske, policije te civilni stradalnici rata.

Prigodnim pjesmama program je popratila vokalna skupina Ad astra. Djeci koja su u ratu nedužno stradala u svojim dvorištima, parkovima, na ulicama grada poklonili su se i učenici 4. razreda OŠ “Bogoslav Šulek” koji su se prigodnim recitalom i polaganjem bijelih ruža prisjetili svojih vršnjaka i tako poslali još jednom poruku da u tom gradu nikada neće biti zaboravljeni.

Ta se svečanost organizira svake godine kako bi se odala počast  poginulima i od zaborava očuvala istina o najmlađim stradalnicima u Domovinskom ratu, i to u Slavonskom Brodu, gradu koji je postao simbol stradanja djece.

Ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata obilježavanju je uz Predsjednicu UDPNHBDR – BPŽ Klaru Marinović Savić nazočio i član Podružnice Brodsko – posavske županije Borislav Bećir.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »