Održano 28. hodočašće Hrvatske vojske, policije, branitelja i stradalnika Domovinskog rata u Lourdesu

U utorak, 10. svibnja, svetom misom u zagrebačkoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Sigetu, započelo je 28. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u marijansko svetište Lourdes u Francuskoj. Vojno-redarstveno hodočašće iz Hrvatske u Lourdes posljednji put je održano 2019. godine. Zbog pandemije koronavirusa, prethodne dvije godine nije bilo moguće hodočastiti.

Ovoga puta, hodočašće se odvija u godini u kojoj Vojni ordinarijat slavi 25. obljetnicu ustanovljenja Vojne biskupije u Republici Hrvatskoj. Hodočašće je trajalo osam dana tijekom kojih su se hrvatski vojnici, policajci i branitelji uključili i u 62. međunarodno vojno hodočašće. I ove godine su na međunarodnom vojnom hodočašću u Lourdesu sudjelovali predstavnici iz više od 40 država s raznih strana svijeta.

Hrvatska vojska sudjeluje na međunarodnom vojnom hodočašću u Lurd od 1993. godine. Hodočašće tradicionalno organizira Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj uz potporu Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja. Osim hodočasnika iz spomenutih ministarstava s članovima njihovih obitelji, na put molitve i vjere u svetište Majke Božje Lurdske krenuli su i djelatnici Hrvatske vatrogasne zajednice. Hodočašće predvodi vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan. Glavni koordinator hodočašća je generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo. Zapovjednik ovogodišnjeg hodočašća je zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Ivan Turkalj, a zamjenik zapovjednika načelnik Policijske uprave istarske Božo Kirin. Pratnju i duhovnu pomoć i potporu na hodočašću pružaju vojni i policijski kapelani, djelatnici Samostalnog odjela MORH-a za potporu Vojnom ordinarijatu, djelatnici Samostalne službe MUP-a za suradnju s Vojnim ordinarijatom i djelatnici Vojnog ordinarijata.

Misno slavlje u zagrebačkoj crkvi Uzvišenja Svetoga Križa u Sigetu predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj msgr. Jure Bogdan, u koncelebraciji s generalnim vikarom don Markom Medom i drugim vojnim i policijskim kapelanima.

Na misi su, uz okupljene hodočasnike sudjelovali i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državni tajnik u Ministarstvu obrane Branko Hrg i državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović. Liturgijsko pjevanje predvodila je klapa sastavljena „ad hoc“ koju čine članovi policijske klape „Sveti Mihovil“ i članovi klape HRM „Sveti Juraj.“ Orgulje je svirao Ivan Šćepanović.

Ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata na hodočašću je sudjelovao Daniel Kurjaković, sin poginulog hrvatskog branitelja.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano