Međunarodni dan djece žrtava nasilja – U sjećanje na 402 djeteta stradala u Domovinskom ratu

Dana 04. lipnja 2022. godine u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnica Osječko – baranjske županije u Osijeku je obilježen Međunarodni dan djece žrtava nasilja

04. lipnja obilježen je Međunarodni dan djece žrtava nasilja, u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnica Osječko – baranjske županije. U sjećanje na 402 djece koja su izgubila život u Domovinskom ratu položili smo vijenac i svijeće kod spomen obilježja na Trgu Slobode u Osijeku. Prigodom Međunarodnog dana djece žrtava nasilja organizirali smo i akciju kojoj je cilj bio podizanje svijesti o nasilju nad djecom. Ideja je bila ukazati na činjenicu da još uvijek, tri desetljeća poslije Domovinskog rata, nisu kažnjeni oni koji su krivi za pogibiju najmlađih u ratu, ali i upozoriti na sve oblike nasilja kojima su izloženi mališani u ovom trenutku. Simbolično smo tijekom akcije na Trgu slobode podijelili 402 promotivna materijala bijele boje (baloni, majice i privjesci). Tijekom ove akcije upozorili smo i na sve prisutnije nasilje na internetu, modernu vrstu nasilja kojoj su izloženi mališani, a  koja je podjednako opasna kao i ostale vrste nasilja te smo zaključili da cijela zajednica treba poduzeti odlučne korake kako bi se nasilje zaustavilo.

Diljem svijeta zbog ratnih zbivanja, obiteljskog i vršnjačkog nasilja, ali i drugih strahota kao što su bolesti i glad stradava veliki broj djece. U Domovinskom ratu prva je civilna žrtva u Osijeku prije 31 godinu bila dvanaestogodišnja Ivana Vujić.

Na majicama i privjescima se nalazi znak opasnosti, taj znak simbolizira opasnost za osobe koje se nalaze u opasnostima bilo da su to žene u krugu obitelji, bilo djeca ili osobe koje ne mogu verbalno izreći da su u opasnosti nego samo pokretom ruke mogu iskazati da se nalaze u opasnosti i da trebaju pomoć, istakao je dopredsjednik UDPNHBDR i UDPNHBDR – OBŽ Marko Marić.

Obilježavanju su se pored članova UDPNHBDR – OBŽ pridružile predsjednica i tajnica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnica Vukovarsko – srijemske županije Veronika Soldo i Sanja Potlimbrzović Obilježavanju se ovoga veoma bitnog dana, u ime Grada Osijeka, pridružila dogradonačelnica Jasenka Crnković, ispred Osječko – baranjske županije voditelj Odsjeka za hrvatske branitelje u sklopu Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Boris Abičić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Osijek Martina Hećimović, predsjednica Udruge civilnih žrtava Domovinskoga rata Osječko – baranjske županije Ružica Bisaha te predsjednik Veteranske udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Hrvatske Dražen Jurmanović.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano