Svečano obilježen 31. rođendan slavne bojne „Cro Angels“

Svečanim programom u Sinju je obilježena 31. godišnjica od formiranja 2. bojne 4. brigade ZNG – a „Cro Angelsa“

Svečani program počeo je u 10 sati svetom misom zadušnicom u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske za poginule i umrle pripadnike postrojbe, koju je predvodio fra Danijel Stipanović.

U svojoj propovijedi fra Danijel je istaknuo obvezu stalnog sjećanja i molitve za sve pripadnike postrojbe i branitelje koji su dali svoje živote za hrvatsku neovisnost. Fra Danijel je također javno zahvalio Udruzi 2. bojne za priznanje koje je dobio lani u prigodi 30. obljetnice, ističući kako mu je izuzetna čast biti na određen način duhovnik ovoj slavnoj postrojbi.

Po završetku svečane euharistije uslijedilo je mimohod pripadnika postrojbe ulicama Sinja te  polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

U mimohodu kroz grad, predvođeni stjegonošama, pripadnici postrojbe, gosti i uzvanici po dolasku na Spomen obilježje poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu ispred zgrade Gradske uprave položili su vijence i zapalili svijeće.

Uz članove udruga „Cro Angels“ i „Veterani 4. gardijske brigade“’ vijence su položili članovi Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnica Splitsko – dalmatinske županije te Grada Sinja predvođeni gradonačelnikom i saborskim zastupnikom Mirom Buljom i dogradonačelnikom Denisom Bobetom. Vijenac u ime predsjednika RH položio je brigadir Dražen Ressler, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade, u pratnji pukovnika Ivice Armande i bojnika Roberta Budimira Bekana. U ime predsjednika Vlade RH i potpredsjednika Vlade i Ministarstva hrvatskih branitelja vijenac su položili državni tajnik u ministarstvu branitelja Špiro Janović i državni tajnik u MORH – u Branko Hrg. Vijenac župana Splitsko – dalmatinskog položio je županijski pročelnik za branitelje i civilnu zaštitu Damir Gabrić. Vijence su kod spomen obilježja položili čelnici gradova i općina cetinskog kraja, gradonačelnici Trilja i Vrlike Ivan Bugarin i Jure Plazonić te načelnik Općine Dicmo Petar Maretić.

Kod spomen obilježja poginulim braniteljima vijenac su položila izaslanstva braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata Sinja i cetinskog kraja.

Tijekom polaganja vijenaca mirozov na trubi, uz predstavnika HRM – a izveo je i Mladen Poljak, član Gradske glazbe Sinj. Molitvu odrješenja predvodio je fra Danijel Stipanović, a himnu je izveo Joško Delić Zurzi.

Završna svečanost proslave 31. godišnjice osnutka 2. sinjske bojne 4. brigade ZNG – a upriličena je u dvorani Muzeja Sinjske alke u Alkarskim dvorima.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano