Svečano obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske u Bjelovaru

Dana 30. svibnja 2022. godine u Bjelovaru je prigodnim programom svečano obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske

U gradu Bjelovaru, sjedištu Bjelovarsko – bilogorske županije, svečano je obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim, nestalim, smrtno stradalim i umrlim hrvatskim braniteljima u središnjem Gradskom parku u Bjelovaru, kod Središnjeg križa na groblju ”Borik” u Bjelovaru te kod križa na Spomen području „Barutana“. Vijence su položila izaslanstva Bjelovarsko – bilogorske županije i Grada Bjelovara predvođena županom Markom Marušićem i zamjenikom gradonačelnika Igorom Brajdićem, predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici Državne uprave BBŽ, vojske, policije i političkih stranaka. Nakon polaganja vijenaca na Spomen području „Barutana“, Povijesna postrojba hrvatske vojske, Bjelovarski graničari Husari 176. organizirala je maraton od Barutane doPešćenika i time odali počast poginulim, nestalim, smrtno stradalim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama iz Domovinskog rata. U sklopu maratona sudjelovalo je 20 konjanika koji su prošli 45 kilometara.

Povodom obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske, dana 30. svibnja u 10 sati, u dvorištu Katedralne crkve Svete Terezije Avilske u Bjelovaru, održana je Sveta misa za sve poginule, nestale, smrtno stradale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata, kao i za cijelu Domovinu Republiku Hrvatsku.

Dan državnosti Republike Hrvatske obilježava se u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine. Sve do 2001. godine, Dan državnosti obilježavao se 30. svibnja, a nakon toga 25. lipnja što je djelovalo zbunjujuće na mnoge hrvatske građane. To je riješeno u listopadu 2019., kada je Dan državnosti vraćen na 30. svibnja, a 25. lipanj postao je Dan neovisnosti.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano