Prekinuto djetinjstvo – obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Sinja odali počast poginuloj djeci u Domovinskom ratu

Udruga roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine proveli su aktivnost „Prekinuto djetinjstvo“ na kojoj im se pridružila Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata RH i Podružnica Splitsko-dalmatinske županije, a u sklopu koje su odali počast poginuloj djeci u Domovinskom ratu. Aktivnost je provedena u sklopu obilježavanja Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 31. obljetnice ustrojstva Hrvatske vojske, a uoči obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske.

Dana 28. studenoga 2022. godine obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata iz Sinja uputile su se u Slavonski Brod gdje su prvog dana odali počast 402 poginule djece u Domovinskom ratu kod spomen obilježja „Prekinuto djetinjstvo“. Molitvu za djecu poginulu u Domovinskom ratu, kao i za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata vodila je Dragica Hrgović, dopredsjednica Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine. Okupljenima je svjedočanstva roditelja poginule djece u Domovinskom ratu i događanja na području Slavonskog Broda u Domovinskom ratu ispričala Sandra Rapčak Škomrlj, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata RH.

„Nalazimo se u Slavonskom Brodu, gradiću u Slavoniji koji je u Domovinskom ratu pretrpio velike gubitke, najviše tijekom 1992. godine. Samo u ovom gradu 1500 puta oglasile su se sirene za opću i zračnu opasnost. Na grad je palo 12 tisuća granata, 130 teških bombi, 14 raketa zemlja-zrak.

Za vrijeme Domovinskog rata diljem hrvatskih ratišta poginulo je 768 hrvatskih branitelja s područja Brodsko-posavske županije te njih više od 400 s područja bivše općine Slavonski Brod.

Najžalosnije je što je na području Slavonskog Broda poginulo i 29ero djece. Najžešći napad Slavonski Brod pretrpio je 3. svibnja 1992. godine. Po iskazima svjedoka i roditelja poginule djece, te nedjelje je gorjelo od napada JNA. Tukli su sa zemlje i iz zraka, nisu prezali od ničega i nije im bilo važno koga gađaju – branitelje, civile, odrasle, djecu..“ – rekla je Sandra Rapčak Škomrlj.

„Ovo je najveća rana Domovinskog rata. Male, nevine duše, anđeli naši, počivajte u miru Božjem.“ – prije molitve i minute tišine rekla je Dragica Hrgović.

Nakon odavanja počasti kod spomen obilježja „Prekinuto djetinjstvo“ obitelji su obišle Slavonski Brod gdje su mogli čuti o ostalim stradanjima i ratnim događajima na ovom području.

U sklopu dvodnevnog boravka, izaslanstvo Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine te Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata RH i Podružnice Splitsko-dalmatinske županije obišle su i novogradiško područje kako bi saznali više o borbenim djelovanjima na tom području kao i o vojno-redarstvenoj operaciji „Bljesak“ koju smo obilježili 1. svibnja 2022. godine.

U Novoj Gradiški dočekalo nas je izaslanstvo Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnica Brodsko-posavske županije predvođeni predsjednicom Klarom Marinović Savić i Udruga udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Nova Gradiška predvođeni predsjednicom udruge Vjekoslavom Karešin.

Udruge su odale počast poginulim, smrtno stradalim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata kod spomen-obilježja u Novoj Gradiški gdje je dopredsjednica Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine Dragica Hrgović položila zajednički vijenac, a molitvu je predvodila Vjekoslava Karešin koja je ujedno i nazočnima ukratko ispričala o spomen-obilježju, broju poginulih hrvatskih branitelja na i sa područja Nove Gradiške.

Nakon polaganja vijenca, svijeća i molitve, obitelji su se uputile u Dom hrvatskih branitelja u Novoj Gradiški gdje ih je dočekao Arsen Granda ispred Udruge branitelja 121. brigade hrvatske vojske Nova Gradiška te poveo u Spomen sobu gdje smo mogli vidjeti fotografije poginulih branitelja pripadnika 121. brigade HV-a Nova Gradiška, naoružanje i odore pripadnika brigade. Ispričao nam je sve o djelovanjima 121. brigade u Domovinskom ratu, a na kraju obilaska obitelji su se upisale u Spomen knjigu.

Obilazak novogradiškog područja i bojišnica završen je u prostorijama Udruge udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Nova Gradiška i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice Brodsko-posavske županije gdje smo pregledali fotografije poginulih branitelja Nove Gradiške, rukotvorine udovica poginulih branitelja i imali kratko druženje i razmjenu iskustava u radu i djelovanju udruga.

Aktivnost je financirana sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Sinja.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »