Održana konferencija „Zajedno znanjem“

U Splitu je 12. i 13. svibnja 2022. godine održana konferencija o suzbijanju siromaštva i socijalne isključenosti pod nazivom „Zajedno znanjem“ u organizaciji Udruge MoSt, kao Centra znanja za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva.

Konferencija je okupila stručnjake i aktiviste koji djeluju u različitim institucijama, ustanovama i organizacijama civilnog društva te predstavnike devet Centara znanja iz Republike Hrvatske. Prvi dan konferencije pričalo se o urbanoj politici hrane i uključivanju građana, podizanju kvalitete života, solidarnosti te se pokazalo kako se gradovi mogu uključiti u provođenje javnih politika u području hrane i biti primjeri dobre prakse. Tako su se građani mogli informirati o osnovnim koracima u formiranju svog malog vrta, razgovarati na temu pripreme tla, kompostiranja, sijanja sjemenja, sadnje presadnica, prikupljanja sjemenja. Predavači prvog dana bili su Dražen Šimleša i Marin Kanajet.

13. svibnja 2022. godine održan je drugi dio konferencije koju je svečano otvorila Đordana Barbarić, voditeljica Centra znanja za društveno uključivanje i smanjenje siromaštva. Okupljenima su se na početku obratili mnogobrojni gosti i predstavnici različitih institucija i organizacija, među kojima su bili i predstavnici Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva ispred kojih je sve nazočne pozdravila Cvjetana Plavša Matić, upraviteljica Nacionalne zaklade.

Uslijedila je prva panel rasprava u kojoj su sudjelovali zamjenica pučke pravobraniteljice za ljudska prava Tatjana Vlašić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Split Milena Drlje, ravnatelj Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije Denis Maslov, voditeljica razvojnih projekata Crvenog križa Split Jelena Hrgović Tomaš, organizacijska koordinatorica Kuće ljudskih prava Tina Đaković, te ispred organizatora Udruge Most predsjednik Drago Dado Lelas.

8. Centar znanja predstavila je predstavnica Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, a u sklopu izlaganja prikazana su dva kratka filma: „Je li osobama s invaliditetom u RH pristupačno stanovanje lutrija?“ i „Inkluzija je ljudsko pravo“.

9. Centar znanja predstavila je predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Sandra Rapčak Škomrlj, a konferenciji su nazočili i predstavnici Udruge veterane 4. gardijske brigade iz Splita. U izlaganju je predstavljen 9. Centar znanja i njegova misija, općeniti podaci o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, aktivnosti udruga 9. Centra znanja u svrhu suzbijanja siromaštva i socijalne isključenosti, kao i veliki broj hrvatskih branitelja koji žive na rubu siromaštva, a što je posebno iznenadilo sve okupljene.

Održana su izlaganja na temu siromaštva i socijalne isključenosti i ostalih Centara znanja: Zelena akcija, Mreža mladih Hrvatske, Savez udruga Klubtura, Gong te SKAC Split.

Konferencija Udruge MoSt doprinijela je povezivanju i umrežavanju na svim razinama, širenju znanja i informacija o boljim i učinkovitijim javnim politikama, socijalnoj pravdi i razvoju usluga za različite ranjive skupine. Iako svaki Centar znanja donosi svoju jedinstvenu perspektivu, složili smo se da su problemi siromaštva zajednički, te da bi daljnja suradnja mogla otvoriti i nove načine osvještavanja problema socijalno isključenih skupina ljudi i pronaći kako ih riješiti.

Centri znanja za društveni razvoj su organizacije civilnog društva, mreže i savezi koji djeluju u području zaštite ljudskih prava, zelenih politika, kulture i umjetnosti, zaštite prava osoba s invaliditetom, skrbi i brige o braniteljskoj i stradalničkoj populaciji, mladima te u području suzbijanja siromaštva, beskućništva i socijalne isključenosti.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »