Obilježavanje VRO „Bljesak“ u Okučanima

U Okučanima se u nedjelju, 1. svibnja obilježila 27. godišnjica od vojno-redarstvene operacije Bljesak, u kojoj su hrvatski branitelji 1. svibnja 1995. u manje od 32 sata s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodili dijelove zapadne Slavonije koji su četiri godine bili okupirani. Državni vrh okupio se u Okučanima.

Operacijom Bljesak uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac, kao i željeznička pruga prema istočnoj Slavoniji. U operaciji su poginula 42 hrvatska branitelja, a 162 bila su ranjena.

“S neskrivenom tugom, u molitvama se prisjećamo svih naših vojnika i redarstvenika koji su položili svoje živote u VRO Bljesak. Hvala im za viteštvo koje su pokazali”, poručio je Banožić. Na dvadeset i sedmu obljetnicu vojno-redarstvene operacije Bljesak, Banožić je rekao da je još u živom sjećanju hrvatskog naroda taj prvi svibnja povijesne 1995., godine u kojoj je hrvatski vojnik i redarstvenik pokazao kako je sazrilo vrijeme preokreta –vrijeme u kojem je Bljesak najavio Oluju. “Prepoznalo je hrvatsko vodstvo i hrvatski branitelji kako je došao trenutak da nama i svijetu pokažemo da nećemo trpjeti neprirodna stanja”, rekao je ministar. Prisjetivši se stradalih, rekao je da se s neskrivenom tugom, u molitvama prisjećamo svih naših vojnika i redarstvenika koji su položili svoje živote i ostali primjer.

Božinović i Milina su zahvalili svim hrvatskim braniteljima i obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, na svemu što su podnijeli i žrtvovali za našu Domovinu te nas naučili da se Domovina jedino zajedništvom čuva. Posebno su ponosni na 2160 pripadnika Specijalne policije MUP-a koji su sudjelovali u toj veličanstvenoj operaciji, a u mislima nose sve obitelji devetorice poginulih specijalaca.

U znak sjećanja na legendarnog pilota Rudolfa Perešina koji je poginuo u akciji “Bljesak” – Okučane su nadlijetali MIG-ovi.

Premijer Andrej Plenković je rekao da je prošlo 27 godina nakon Bljeska. “Kocke vedrine simbolika su onih koji su dali svoj život za našu slobodu. Generacije koje dolaze trebaju znati što se događalo u vrijeme okupacije i operacijama u kojima je oslobođeno ovo područje”, rekao je. “Želim zahvaliti svim hrvatskim braniteljima, vojnicima i policajcima na svemu što su pridonijeli u ovim godinama. Zahvaljujem tu posebno potpredsjedniku Vlade i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu, vjerujem da smo riješili probleme koji su mučili hrvatske branitelje“, kazao je Plenković i dodao kako se u ovim vremenima vidi koliko je sigurnost bitna. Pokušavamo popuniti sve one praznine i nepravde kad je riječ o programskom, financijskom okviru koji se odnosi na prava hrvatskih branitelja. Mislim da smo uspjeli popuniti te praznine kad se radi o pravima branitelja i njihovih obitelji”, dodao je. Čestitao je svim radnicima Praznik rada.

“Ovo je bila velika pobjeda hrvatske vojske, jedna u nizu”, rekao je predsjednik Zoran Milanović. Prisjetio se ratnih događanja. “Hrvatska vojska je bila u inicijativi i slavno je završila rat”, kazao je. “Prvim operacijama oslobođenja zapadne Slavonije, s malo vojnika i još manje opreme i streljiva u uvjetima međunarodne izolacije i tada nepriznanja, embarga na oružje, dakle ne može gore, Hrvatska vojska je preuzela inicijativu i nije je gubila do pobjede na kraju u Oluji i operacijama Maestral i Južni potez gdje su do listopada i u listopadu 1995. ginuli hrvatski zapovjednici i vojnici”, podsjetio je. Naglasio je i kako je Hrvatska vojska od kraja 1991. preko Bljeska, Oluje, Južnog maestrala i Južnog poteza slavno završila rat.

Tom su prigodom položili vijenac i zapalili svijeću kod spomen obilježja „Kristalna kocka vedrine“ i članovi UDPNHBDR-BPŽ Željko Glavaš i Klara Marinović Savić.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »