Završen projekt „Posljedice ratne traume na obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja Domovinskog rata“ na području Splitsko-dalmatinske županije

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata RH završila je s provedbom projekta „Posljedice ratne traume na obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja Domovinskog rata“ kojeg je provodila za članove udruge s područja Splitsko-dalmatinske županije, odnosno na području Splita.

U sklopu projekta obavljeni su sistematski pregledi u poliklinici Agram u Splitu za članove obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, a korisnici su mogli birati između nekoliko ponuđenih opcija sistematskih pregleda koji su obuhvaćali sljedeće: pregled interniste (mjerenje krvnog tlaka uz fizikalni pregled srca, pluća, trbuha i ekstremiteta te zaključno mišljenje i preporuke za eventualno liječenje), EKG, UZV abdomena, laboratorijske pretrage, UZV dojki ili mamografija, kompletna ginekološka obrada (pregled, UZV i Papa test), UZV prostate, UZV štitnjače i hormoni štitnjače.

Pregledima je sukladno odobrenim sredstvima pristupilo 19 osoba, a sve osobe su dobile daljnje upute i savjete liječnika vezane za svoje zdravstvene poteškoće ili su upućeni na dodatne pretrage i/ili kontrole.

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata od 2019. godine krenula je s provedbom aktivnosti koje obuhvaćaju sistematske, odnosno zdravstvene preglede za članove obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, a do danas je ukupno pregledano 112 osoba s područja Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Splitsko-dalmatinske županije.

Napominjemo da je kod više od 50% pregledanih osoba pronađena određena benigna tvorevina, kao i brojne druge zdravstvene poteškoće, a koje mogu biti povezane s prekomjernim stresom i pretrpljenom traumom.

Projekt je proveden uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera uslijed epidemije Covid-19 virusom, a financiran je sredstvima Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano