Sistematski pregledi djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata s područja grada Vukovara

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata RH završila je s provedbom projekta „Djeca rata – nečujni krik“ kojeg je provodila za članove udruge s područja grada Vukovara, dok je Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnica Vukovarsko-srijemske županije završila s provedbom projekta „Pobjedi traumu – psihološko, socijalno i zdravstveno osnaživanje djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i ostalih članova njihovih obitelji“.

U sklopu projekata obavljeni su sistematski pregledi za djecu poginulih, smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata s područja grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije u poliklinici Agram u Osijeku, a korisnici su mogli birati između nekoliko ponuđenih opcija sistematskih pregleda koji su obuhvaćali sljedeće: pregled interniste (mjerenje krvnog tlaka uz fizikalni pregled srca, pluća, trbuha i ekstremiteta te zaključno mišljenje i preporuke za eventualno liječenje), EKG, UZV abdomena, laboratorijske pretrage, UZV dojki ili mamografija, kompletna ginekološka obrada (pregled, UZV i Papa test), UZV prostate, UZV štitnjače i hormoni štitnjače.

Pregledima je sukladno odobrenim sredstvima pristupilo 9 osoba, a sve osobe su dobile daljnje upute i savjete liječnika vezane za svoje zdravstvene poteškoće ili su upućeni na dodatne pretrage i/ili kontrole.

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata od 2019. godine krenula je s provedbom aktivnosti koje obuhvaćaju sistematske, odnosno zdravstvene preglede za članove obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, a do danas je ukupno pregledano 112 osoba s područja Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Splitsko-dalmatinske županije.

Napominjemo da je kod više od 50% pregledanih osoba pronađena određena benigna tvorevina, kao i brojne druge zdravstvene poteškoće, a koje mogu biti povezane s prekomjernim stresom i pretrpljenom traumom.

Oba projekta su provedeni uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera uslijed epidemije Covid-19 virusom, a financirani su sredstvima Grada Vukovara.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »