14. mimohod „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“ i prigodni program „Ovčara – vječna rana“

U subotu, 20. studenoga 2021. godine u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, a u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., u Vukovaru je održan 14. mimohod „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“ i prigodni program „Ovčara – vječna rana“. 

Program je započeo na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata prigodnim obraćanjem predsjednice UDPNHBDR Sandre Rapčak, dok je program i ove godine vodio Krešimir Šimić, član UDPNHBDR. Predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata i ove godine je upozorila na poražavajuću činjenicu kako 30 godina od početka Domovinskog rata i pada herojskog grada Vukovara u Republici Hrvatskoj još uvijek imamo veliki broj nestalih osoba iz tog razdoblja, a istina je oko nas, kao i veliki broj neprocesuiranih ratnih zločina.

Molitvu za sve poginule, smrtno stradale i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata je predvodio pater Ike Mandurić koji je također i blagoslovio mimohod.

Sudionici mimohoda stigli su u Vukovar iz cijele Republike Hrvatske. Osim članova Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, na mimohodu su sudjelovali i članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, hrvatski branitelji, hrvatski ratni vojni invalidi, predstavnici institucija Republike Hrvatske, predstavnici Hrvatskog Crvenog križa kao i brojni građani, među kojima veliki broj mladih, svi sa istim ciljem da se žrtva najhrabrijih, onih koji su sebe utkali u temelje Domovine nikada ne zaboravi.

Mimohodom dugim 9 kilometara, koračajući putevima kojima su prije 30 godina išli naši roditelji, spajajući na dostojanstven način dvije najveće masovne grobnice u Republici Hrvatskoj iz Domovinskog rata, odali smo počast svim poginulim, smrtno stradalim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata iz cijele Republike Hrvatske.

Dolaskom na mjesto masovne grobnice započeo je prigodni program „Ovčara – vječna rana“ kojim je obilježena 30. godišnjica masakra na Ovčari gdje su srpski agresori pogubili najmanje 200 zarobljenih hrvatskih branitelja, civila i medicinskog osoblja izvedenih iz vukovarske bolnice, a čiji su posmrtni ostaci nađeni u masovnoj grobnici.

Program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja mjesta masovne grobnice Ovčara. Vijence je položilo izaslanstvo Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Saveuza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja zajedno s predstavnicima ostalih braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, u ime predsjednika Sabora RH vijenac je položila  Marijana Balić, voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u

Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, zajednički vijenac Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva obrane Republike Hrvatske položili su izaslanik ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske, državni tajnik Špiro Janović te izaslanik ministra obrane RH, brigadni general Mijo Validžić, izaslanstvo Vukovarsko – srijemske županije, gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava s izaslanstvom, izaslanstvo 204. Vukovarske brigade, izaslanstvo Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar, izaslanstvo Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine, izaslanstvo Udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Republike Hrvatske, mještani Škabrnje kao i brojna druga izaslanstva koja su položila vijence i upalila svijeće.

Nakon polaganja vijenaca, u sklopu prigodnog komemorativnog programa Krešimir Šimić pročitao je imena 251 žrtve, od kojih je iz masovne grobnice Ovčara ekshumirano 200 žrtava, 192 osobe su identificirane, dok se 8 posmrtnih ostataka još nije identificiralo. Ostale osobe s popisa zadnji put viđene su u bolnici u Vukovaru.

Članovi klape Hrvatske ratne mornarice sv. Juraj svojim su glasom i prigodnim pjesmama uveličali dostojanstveno obilježavanje, a molitvu su zajednički vodili svećenici vukovarskih župa.

U 16 sati je u crkvi Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru upriličena Sveta misa zadušnica za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata  žrtve masovne grobnice Ovčara.

14. mimohod „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“ i prigodni program „Ovčara – vječna rana“ provedeni su uz poštivanje svih preporučenih epidemioloških mjera koje je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, a na obilježavanju je bilo nazočno oko 900 osoba iz svih krajeva Republike Hrvatske.

U spomen i sjećanje na žrtve masovne grobnice Ovčara članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata na mjestu grobnice zapalili su 200 lampiona i postavili 200 ruža. Također su lampioni i ruže postavljeni kod spomenika žrtvama Ovčare na Trgu žrtava Ovčare u Vukovaru na Mitnici.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano