Dani sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 19 studenog 2021. godine

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara nastavljeno je u petak, 19. studenoga 2021. godine. U Borovu Naselju je obilježena 30. godišnjica stradanja te vukovarske gradske četvrti u Domovinskom ratu. Prije 30 godina pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi topničkim napadom pokušali su srušiti zgradu Borovo Commerca koja je tada bila sklonište i ratna bolnica. Zgrada se zapalila dok je u njoj bilo 800 ranjenika i civila te oko 200 teško ranjenih osoba. Pri tome je poginula 51 osoba dok ih je 115 odvedeno u srpske koncentracijske logore. U obrani Borova Naselja poginulo je i ubijeno oko 500 osoba, a ukupno ga je branilo 1189 branitelja.

Obilježavanje je započelo komemorativnim programom u kojem se prigodnim riječima okupljenima obratila predsjednica Udruge Vukovarske majke Manda Patko te kazala kako žrtva traži istinu i pravdu te da se pomirenje i povjerenje ne mogu graditi na trulim temeljima.

Pred ostatcima bivše zgrade Borovo Commerca počast su odala izaslanstva udruge Vukovarske majke, Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Hrvatskog sabora i Vlade RH, Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, Županije, Grada Vukovara,  tvornice Borovo, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO – a Živinički sokolovi i Udruga dragovoljaca i veterana HVO – a  Općine Lukavac.

Molitvu je izgovorio župnik Župe sv. Josipa radnika iz Borova naselja, fra. Slavko Milić.

Nakon prigodnog programa i polaganja vijenaca kolona sjećanja krenula je ulicom Blage Zadre i Trpinjskom cestom do crkve Gospe Fatimske gdje služena sveta misa.

Obilježavanje se nastavilo na obali Dunava u Borovu selu gdje je odana počast stradalim hrvatskim braniteljima i civilima koji su 1991. godine ubijeni u tom mjestu koje nastanjuje većinsko srpsko stanovništvo. Paljenjem svijeća na obali Dunava, polaganjem vijenca i ruža u Dunav prisjećamo se žrtava ovog strašnog pokolja. Slomom obrane vukovarske gradske četvrti Borovo naselje oko sedamdeset branitelja i civila ubijeno je i bačeno u Dunav.

Puštanjem  vijenca u rijeku, obilježeno je stradanje branitelja i civila, kojima se ni danas ne zna posljednje počivalište. Ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata u Dunav vijenac su položili Bojan i Kristina Podrugović, djeca nestalog hrvatskog branitelja.

Jednako tako, na mjestu masovne grobnice na farmi „Lovas“ iz koje je 2001. godine ekshumirano 24 posmrtna ostatka hrvatskih branitelja i civila odana je počast paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca, a odana je počast i svim nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika nestalim osobama u Borovu naselju.

Obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Borova Naselja nazočile su predsjednica UDPNHBDR Sandra Rapčak i administrativna djelatnica i predsjednica UDPNHBDR – VSŽ Veronika Soldo.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »