Završen projekt „Posljedice ratne traume na obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja Domovinskog rata“ na području Osječko-baranjske županije

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata RH završila je s provedbom projekta „Posljedice ratne traume na obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja Domovinskog rata“ kojeg je provodila za članove udruge s područja Osječko-baranjske županije.

U sklopu projekta obavljeni su sistematski pregledi u poliklinici Slavonija u Osijeku za članove obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, a korisnici su u sklopu sistematskih pregleda obavili sljedeće:

Žene – laboratorijske pretrage, EKG s očitanjem, klinički pregled interniste, UZV abdomena, kompletna ginekološka obrada (pregled, UZV i Papa test), UZV dojki ili mamografija, završni pregled s mišljenjem i preporukama za eventualno daljnje liječenje.

Muškarci – laboratorijske pretrage, EKG s očitanjem, klinički pregled interniste, RTG srca i pluća, UZV abdomena, UZV urotrakta (mokraćni mjehur i prostata), hormoni štitnjače, UZV štitnjače, pregled stolice na okultno krvarenje, CD karotida i vertebralnih arterija, završni pregled s mišljenjem i preporukama za eventualno daljnje liječenje.

Pregledima je sukladno odobrenim sredstvima pristupilo 7 osoba, a sve osobe su dobile daljnje upute liječnika vezane za svoje zdravstvene poteškoće ili su upućeni na dodatne pretrage i/ili kontrole.

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata od 2019. godine krenula je s provedbom aktivnosti koje obuhvaćaju sistematske, odnosno zdravstvene preglede za članove obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, a do danas je ukupno pregledano 112 osoba s područja Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Splitsko-dalmatinske županije.

Napominjemo da je kod više od 50% pregledanih osoba pronađena određena benigna tvorevina, kao i brojne druge zdravstvene poteškoće, a koje mogu biti povezane s prekomjernim stresom i pretrpljenom traumom.

Projekt je proveden uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera uslijed epidemije Covid-19 virusom, a financiran je sredstvima Osječko-baranjske županije.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano