Završen projekt „Za bolje sutra – poboljšanje kvalitete života roditelja i udovica poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata i članova njihovih obitelji“

Udruga roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine u partnerstvu s Udrugom djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnicom Splitsko-dalmatinske županije završila je provedbu projekta „Za bolje sutra – poboljšanje kvalitete života roditelja i udovica poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata i članova njihovih obitelji“ koji je u cijelosti financiran sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja.

Cilj projekta je upoznavanje s važnosti samopregleda i pregleda žena, ranog otkrivanja raka na dojci te poticanje žena da odlaze redovito na preglede zbog pravovremenog otkrivanja bolesti i uključenja u proces liječenja.

Projekt je prilagođen epidemiološkim mjerama te je broj sudionika bio ograničen, a projekt odrađen kroz nekoliko faza u kojem je ukupno sudjelovalo 50 osoba.

28 žena sudjelovalo je na edukaciji o samopregledu i UZV pregledu dojki koji su odrađeni u spec. Ordinaciji dr. Stipe Jukića u Sinju, a preglede je obavio dr. Ivan Nasić.

UZV pregledi dojki i edukacija žena o važnosti samopregleda tokom godine odrađeni su u listopadu, mjesecu posvećenom borbi protiv raka dojke kako bi smo kao udruga poslali apel i informirali žene i širu javnost o bolesti koja je često zanemarena.

Drugi dio projekta odrađen je u manjim grupama zbog epidemioloških mjera i uputa Stožera civilne zaštite na braniteljskom poligonu „Patriot“ u Dabru. Korisnici su u grupama imali organiziran boravak u prirodi u sklopu čega su šetali uz jezero Peruća, družili se sa životinjama, upoznavali se o važnosti brige za životinje i načine ophođenja s istima, skupljali orahe, educirali se o vrstama gljiva i brali gljive te sudjelovali na sportskim aktivnostima. Sve aktivnosti usmjerene su na eliminaciju stresnih i depresivnih stanja korisnika, posebice u trenutnim okolnostima pandemije Covid-19 virusa. Provedbom navedenih aktivnosti došlo je do smanjenja stresa kod svih korisnika te smo postigli relaksirajući efekt, a što su nam potvrdili sudionici projekta.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano