Obilježena 30. godišnjica stradanja 69 mještana gradskog naselja Lužac

U utorak, 02. studenog 2021. godine obilježena je 30. godišnjica sloma obrane naselja Lužac i stradanja njegovih mještana

1991. godine ubijeno je 69 mještana Lušca. Danas, 30 godina nakon, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te molitvom i Svetom misom iskazano je poštovanje i odana je dužna počast stradalim hrvatskim braniteljima i mještanima Lušca.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća stradalim mještanima Lužca odali su počast članovi obitelji poginulih i nestalih branitelja i mještana Lužac, posljednji zapovjednik 204. vukovarske brigade Branko Borković – Mladi Jastreb, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Nikola Mažar, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Mario Banožić, župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava sa izaslanstvima.

Podno spomenika vijenac i svijeće su položili učenici Osnovne škole Dragutina Tadijanovića u čijem je sastavu i Područna škola na Lužcu. Svijeće su položili predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga između kojih članica Udruge Jelena Zera i administrativna djelatnica UDPNHBDR i predsjednica UDPNHBDR – VSŽ Veronika Soldo.

Molitvu je predvodio fra Slavko Milić, župnik u župi sv. Josipa Radnika u Vukovaru. Sveta misa za žrtve Lužca i sve hrvatske branitelje i civile stradale i nestale u Domovinskom ratu služena je u crkvi Gospe Fatimske u Borovu Naselju.

Članice Udruge s predsjednicom udruge „Vukovarske majke“ Mandom Patko podno spomenika Nestalim osobama u Domovinskom ratu u Borovu Naselju zapalile su svijeće za sve nestale osobe za kojima još uvijek i nakon predugih 30 godina tragamo.

Padom Lušca presječena je komunikacija između branitelja u samom Gradu i četvrti Borovo Naselje, čime je počeo slom obrane Vukovara u Domovinskom ratu. Život je tijekom obrane i okupacije Lušca izgubilo 69 mještana, od kojih je najviše ubijeno upravo 02. studenoga 1991. godine.

Neka Im je vječna slava i hvala

Vaša žrtva nikada neće biti zaboravljena

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano