Održano predavanje „Djeca u Domovinskom ratu“ u Zdravstvenoj školi Split

Dana 27. listopada 2021. godine u Zdravstvenoj školi Split predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Sandra Rapčak održala je predavanje učenicima prvih i drugih razreda na temu „Djeca u Domovinskom ratu“, a u sklopu projekta kojeg provodi škola već dugi niz godina kako bi djecu educirali o događajima u Vukovaru za vrijeme Domovinskog rata, kao i u ostalim krajevima Republike Hrvatske te im ukazali na značaj Domovinskog rata i žrtvu hrvatskih branitelja.

Na početku predavanja sve je pozdravila profesorica Mira Talaja koja je u uvodnom dijelu iznijela podatke o djeci stradaloj u Domovinskom ratu te Vukovaru. Potom je Sandra Rapčak djeci ispričala svoju ratnu priču i vremenu odrastanja u progonstvu kao i povratku u Vukovar nakon mirne reintegracije.

U drugom dijelu su učenici postavljali pitanja predavačici te je predavanje zaključeno porukom da se nikada ne smiju zaboraviti događaji iz Domovinskog rata jer je to temelj slobode koju danas uživamo. Sandra Rapčak je podsjetila djecu na lijepo djetinjstvo koje oni danas imaju, za razliku od djece u Domovinskom ratu te da više trebaju cijeniti sve ono što njihovi roditelji čine za njih kako bi im omogućili to mirno i sretno djetinjstvo.

Ovaj Domovinski rat potvrdio je svjetske podatke da djeca više nisu bila samo svjedoci indirektnog nasilja koje se odvijalo oko njih, već su ona postala planirano direktne žrtve agresije i zlostavljanja koja se pred njima kao svjedocima vršila nad njihovim obiteljima, njihovim kućama, gradom, školom, igralištem, crkvom ili nad njima samima.

Ovom prilikom zahvaljujemo se profesorici Talaji i ostalim djelatnicima te učenicima Zdravstvene škole Split što su nam dali priliku da održimo ovo važno predavanje. Nadamo se da će se suradnja nastaviti i u budućem razdoblju na nekim novim projektima.

Izvor fotografija: Zdravstvena škola Split

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »