U Sinju proslavljena 30. godišnjica osnutka 126. brigade

Svečanim programom u Sinju je 6. listopada 2021. godine obilježena 30. obljetnica 126. brigade HV-a Sinj.

Podsjećamo, 6. listopada 1991. godine odlukom vrhovnika dr. Franje Tuđmana ustrojena je 126. brigada HV-a, jedna od najboljih pričuvnih brigada u Domovinskom ratu. Proslava 30. godišnjice odvijala se u organizaciji udruge ‘Veterani 126. brigade Hrvatske vojske’.

Svečanost je održana u Gradskom kinu Sinju gdje su uz organizatore nazočili predsjednik RH Zoran Milanović, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić, koji je ujedno bio i izaslanik ministra branitelja Tome Medveda, saborski zastupnik i gradonačelnik Sinja Miro Bulj, dožupan Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić, županijski pročelnik Damir Gabrić, general Rahim Ademi, ratni zapovjednici 126. brigade Veselko Gabričević, Zdravko Škarpa i Ante Kotromanović, članovi obitelji poginulih branitelja – predstavnici Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice Splitsko-dalmatinske županije i Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine, predstavnici 122. brigade Đakovo, 4. GBR, drugih postrojbi iz Domovinskog rata, čelnici gradova i općina cetinskog kraja te ostale osobe iz vojnog, društvenog, crkvenog i javnog života.

Okupljene je najprije pozdravio prvi zapovjednik 126. brigade, general Veselko Gabričević koji je između ostalog istaknuo kako je 126. brigade stvarana u teškim uvjetima, za vrijeme žestokih napada na Cetinsku krajinu. Iako nije bilo naoružanja, to je bilo vrijeme kada su svi građani cetinskog kraja sanjali slobodnu i neovisnu državu Hrvatsku i hrlili su u postrojbe. Naglasio je kako nas je u to vrijeme krasilo nešto što je s vremenom izblijedilo, a to su zajedništvo, dostojanstvo, hrabrost, poštenje, odanost domovini i neizmjerno domoljublje.

Okupljenima su se obratili još i gradonačelnik grada Sinja Miro Bulj, koji je i sam bio pripadnih 126. brigade, dožupan Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić, državni tajnik Darko Nekić koji se obratio u ime podpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda te predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Dodajmo kako je svečanost svojim nastupom uveličala Klapa Sv. Juraj HRM, koja je izvela himnu Lijepa naša i nekoliko domoljubnih pjesama, a tijekom cijelog programa bili su prisutni alkari i alkarski momci.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »