Odana počast polaganjem vijenaca i Mimohodom pobjednika – Barutana 1991.

Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja obilježava se na isti dan, pa tako 29. rujna ima veliko značenje u životima bjelovarčana i bjelovarčanki. Taj dan je i javna zahvala svim braniteljima koji su branili Bjelovar, ali i cijelu Hrvatsku. Upravo zahvaljujući svim hrvatskim braniteljima imamo slobodnu i neovisnu državu koju nažalost neki nisu dočekali. Dana 29. rujna 1991. godine, cijelom gradu Bjelovaru i njegovim građanima prijetila je velika opasnost, neizvjesnost i borba. U eksploziji vojnog skladišta Barutana koje je dignuto u zrak u točno 10 sati i 43 minute izgubljeno je 11 mladih života naših branitelja. Eksplozija je gotovo izbrisala šumu, a detonacija se čula kilometrima daleko. Toga dana stradalo je još šest osoba. U Bjelovaru je uništeno i oštećeno  437 stambenih, 169 gospodarskih te 25 javnih zgrada. Zauzimanjem vojarne, branitelji Bjelovara preuzeli su naoružanje i vozila koja su poslužila u obrani cijele Domovine. Povodom prisjećanja na ratna događanja na području Bjelovara,  na samom početku Mimohoda pobjednika Barutana 1991. okupljenima se obratio predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Bjelovarsko – bilogorske županije. 

Danas obilježavamo jedan od najznačajnijih dana u našoj povijesti. Kroz živote svih nas događaju se razni događaji koje trebamo obilježiti. Jedan od značajnijih je rođenje. Tako je za naš Grad najvažniji 29. rujan. Hrvatski vojnici i hrvatski narod, vođeni prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, ostvarili su veličanstvenu pobjedu. Pružen je otpor velikosrpskoj agresiji koja je i u našem gradu 40 godina prije toga imala svoje velike planove. Pobijedili smo armiju koja je sijala mržnju i velikosrpstvo. Danas smo svi pozvani sudjelovati u proslavi, kao i daljnjem izgrađivanju naše države, grada i županije, u cilju što boljeg prosperiteta naših građana na ponos i diku svih poginulih branitelja. Braniteljske udruge moraju djelovati u zajedništvu, slozi i međusobnom poštivanju. Moja poruka ide u smjeru ujedinjena, odnosno formiranja jednog predsjedništva i udruge koja će brinuti o svemu, a ne da se razilazimo i razdvajamo.“  poručio je Stipe Šola.

Odavanju počasti i mimohodu ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata nazočila je predsjednica UDPNHBDR – BBŽ Alica Stančin sa članovima Udruge.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano