Dan pobjede nad JNA u Našicama i Dan hrvatskih branitelja Grada Našica

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća, molitvom i sjećanjem na sve one koji su svoje živote dali stvarajući Hrvatsku,  obilježen je 21. rujan – Dan pobjede nad tzv. JNA u Našicama i Dan hrvatskih branitelja Grada Našica.

Vijence i svijeće su na spomen – obilježje “Uskrsla Hrvatska” položila izaslanstva udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Gradskog povjerenstva za branitelje, Grada Našica, Osječko – baranjske županije, Hrvatskog sabora i Vlade, ministra obrane i ministra hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije, političkih stranaka i ostalih udruga. Gradsko izaslanstvo predvodili su gradonačelnik Krešimir Kašuba i dopredsjednica Gradskog vijeća Branka Baksa, a u izaslanstvima su bili saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Goran Ivanović te izaslanik predsjednika Vlade RH i župana Osječko – baranjske županije Josip Miletić, izaslanik ministra obrane bojnik Josip Granat i ministra hrvatskih branitelja Vladimir Bergman.


Obilježavanju su ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata nazočili dopredsjednik UDPNHBDR Marko Marić, predsjednik UDPNHBDR – OBŽ Deivid Petranović, Đuka Marod te Ivana Varkonji.

Molitvu za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje te civilne žrtve Domovinskog rata  izmolio je našički župnik fra. Petar Cvekan koji je, nakon polaganja vijenaca, u Župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog, služio misu zadušnicu.

Polaganju vijenaca prethodio je nastupio Gradske glazbe Našice i našičkih mažoretkinja “Dora”,

U glazbeno – scenskom prikazu koji je,  pod nazivom “Umjetnici mijenjaju svijet – igrom protiv mržnje”, održan u sjenici na Trgu dr. Franje Tuđmana, sudjelovali su učenici Ivan Cimerman, Luka Koren i Karlo Šalek iz 3. PMG – a, Nikola Čeme iz 4.a Opće gimnazije te učenici Petra Justić, Mislav Vukomanović, Barbara Mihaljik, Jelena Grahovac, Magdalena Valek i Petar Guljaš iz 4.b Opće gimnazije.

Programu su posebnu “težinu” dala snimljena svjedočanstva djece poginulih branitelja koja su, uz scenski pokret i glazbu, odlično ukomponirana u cjelinu. Učenici su program pripremili s profesorima Marinom Pavičić, Leopoldinom Mijatović, Romanom Borš Mačak i Ivanom Hajekom, a svoje oduševljenje nije krio  gradonačelnik Krešimir Kašuba koji je pozdravio srednjoškolce i rekao kako se nada da će ovakvi sadržaji postati tradicija.

Svjedočanstva djece poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata iz Našica možete poslušati u sljedećem video zapisu:

Profesorica Leopoldina Mijatović rekla je kako ovo nije prva suradnja s Gradom, no prvi put su se na jedan drukčiji način, više intermedijalni, uključili u obilježavanje Dana pobjede. – Nismo htjeli temi pristupiti na klasičan način nego smo, uz projekt htjeli s nekim temama kao što su dječja igra, mladost, djetinjstvo, rat, uz pomoć igre, glazbe, pokreta i medija, obilježiti ovaj Dan. Bitno je reći da su djeca kroz ovu temu učila, imali su priliku čuti uživo djecu naših poginulih branitelja tako da su tome pristupili vrlo emotivno. Za njih je ovo jedan način kako još bolje mogu naučiti o ovakvim datumima, ne samo kroz povijest i povijesne datume – kazala je prof. Mijatović.

Prof. Marina Pavičić napomenula je kako su ovime htjeli podsjetiti današnje generacije na važnost ovog datuma i važnost Domovinskog rata kako se tako nešto više nikada ne bi ponovilo.

Obilježavanje je završilo glazbenim programom na Trgu dr. Franje Tuđmana.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano