Održana tiskovna konferencija povodom presuđenih tužbi za ratnu odštetu

Dana 21. rujna 2021. godine u Vukovaru je održana tiskovna konferencija povodom presuđenih tužbi podignutih u Republici Srbiji za odštetu za počinjene ratne zločine na Ovčari i u Sotinu tijekom Domovinskog rata 1991. godine.

Poslije gotovo 30 godina od ubojstva članova njihovih obitelji na Ovčari i u vukovarskom prigradskom naselju Sotin, članovi obitelji triju žrtava dobili su naknade nematerijalne štete od Ministarstva obrane Republike Srbije.

Do isplate tih iznosa došlo je sukladno presudama sudova u Srbiji na osnovu tužbi koje su podignute tijekom 2018. godine. Svemu tome prethodilo je podizanje tužbi za ratne zločine, a onda i presuda sudova u Srbiji koji su u svojim presudama naveli kako su Teritorijalna obrana i paravojna postrojba „Leva supoderica“ bili pod okriljem tadašnje JNA. Samim time Republika Srbija obvezana je za isplatu nematerijalne štete obiteljima ubijenih.

Prema riječima Igora Matijaševića, sina poginulog hrvatskog branitelja iz Sotina i člana Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, koji zajedno s članovima obitelji nestalih iz Sotina već godinama traga za nestalima i bio je aktivno uključen i u ove sudske tužbe, članovi obitelji dobili su u prosjeku po 50.000 kuna. Do sada su podignute 52 tužbe, od kojih su njih tri potvrđene i obiteljima su već isplaćena sredstva. Ostale tužbe u raznim su fazama pa su neke u procesima žalbi, kod drugih su završeni prvostupanjski postupci, a kod nekih postupci još uvijek traju.

– Nama je cilj bio da pronađemo masovnu grobnicu i naše najmilije i tu je za nas priča trebala stati. Međutim, jedno vuče drugo i sada smo tu gdje jesmo. Dosuđeni iznos nije toliko važan koliko nam je važno da je putem ovih presuda Republika Srbija priznala svoju krivnju. Ove presude sada su trasiran put za sve ostale obitelji – rekao je Matijašević. Dodao je i kako tu treba biti oprezan jer od 67 ubijenih mještana Sotina mogućnost isplate nematerijalne štete postoji samo za njih 16. Za sve ostale ubijene u Sotinu ništa nije utvrđeno, nema optužnica i tu sve staje. Potvrdio je to i beogradski odvjetnik Mihailo Pavlović koji je rekao kako su temelj ovih presuda bile ranije kaznene presude za počinjene ratne zločine u kojima jasno stoji kako su TO i postrojba „Leva supoderica“ djelovale pod okriljem JNA. – Samim time JNA je odgovorna za sve posljedice koje su se dogodile na Ovčari i u Sotinu. Visina isplaćene nematerijalne štete svakako nije odgovarajuća, posebno kada se zna da je standard Međunarodnog suda za ljudska prava iznos od oko 20.000 eura. Hrvatska je u slučaju Brdar protiv Hrvatske obitelji isplatila po 23.000 eura, što bi trebao biti i nekakav približan iznos kada je riječ i o Srbiji – rekao je Pavlović. Zahtijevali su nešto manje od 20.000 eura, a kako je obiteljima isplaćena trećina iznosa, najavili su žalbe. Posebno je istaknuo kako ove tri presude ustanovljuju sudsku praksu pa bi tako mogle i postati svojevrsna garancija kako će i svi ostali postupci tako završiti.

Izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo (FHP) kazala je kako je ova beogradska udruga već godinama uključena u postupke te da je obiteljima isplaćen neprimjereno nizak iznos, ali i da je ovo samo prvi korak. – Činjenica je da su ovi postupci za isplatu nematerijalne štete trajali oko 2,5 godina, što je zadovoljavajuće posebno kada se zna da isti takvi postupci znaju trajati i po deset godina. Nažalost, u međuvremenu je preminuo velik broj članova obitelji koji nisu doživjeli ovu satisfakciju. Imamo za sada tri presude, ali planiramo pokretati i druge postupke. Trebao je do sada mnogo veći broj ratnih zločinaca biti optužen pa bi i mnogo više ljudi moglo dobiti isplatu nematerijalne štete – rekla je Ivana Žanić. Napomenula je i kako obitelji prije pokretanja ovih postupaka moraju biti svjesne da oni dugo traju te da su skupi. Naime, samo na ime troškova postupka i taksi za isplatu štete po tužitelju treba isplatiti oko tisuću eura. Tu su i sredstva za troškove odvjetnika. Za sve ove do sada pokrenute slučajeve troškove je pokrio FHP, ali kako je riječ o velikim iznosima, tužbe će se podizati sukcesivno.

Igor Matijašević zahvalio je Fondu za humanitarno pravo iz Beograda bez kojih do postupka ne bi niti došlo, kao i Udruzi djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata RH koji su kontaktirali obitelji ubijenih osoba sa Ovčare te ih uključili u podizanje tužbi.

Cijelu tiskovnu konferenciju možete poslušati na sljedećem video zapisu:

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »