Održan okrugli stol „Pandemija COVID – 19 – utjecaj na branitelje i stradalnike Domovinskog rata“

U organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata u Stubičkim Toplicama je 12. rujna 2021. godine održan okrugli stol pod nazivom „Pandemija COVID – 19 – utjecaj na branitelje i stradalnike Domovinskog rata“.

Nazočne osobe na okruglom stolu bili su predstavnici Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata i Podružnica Udruge, Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Sinja i Cetinske krajine te Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Republike Hrvatske.

Na početku okruglog stola sve nazočne pozdravila je predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Sandra Rapčak koja pozvala diplomiranu psihologinju Eminu Simunić da predstave rezultate istraživanja kojega smo objavili u publikaciji „Utjecaj pandemije COVID – 19 na branitelje i stradalnike Domovinskog rata“. Nakon predstavljanja publikacije koju smo objavili u sklopu projekta „Psihološko osnaživanje usred epidemije COVID 19“, financiranog od strane Ministarstva hrvatskih branitelja, u razgovoru su sudjelovale sve nazočne osobe te su iznijele kako je pandemija COVID – 19 utjecala na njih, članove njihovih obitelji kao i na braniteljsku i stradalničku populaciju s kojom usko surađuju.

Sudionici ovog okruglog stola istaknuli su kako je važno za daljnji kvalitetan rad organizacija civilnog društva sudjelovanje na zajedničkim aktivnostima, izobrazbama i okruglim stolovima u cilju jačanja i povezanosti istih te je ključno prilagoditi uvjete rada i aktivnosti trenutnim uvjetima.

Zaključak samog istraživanja kao i okruglog stola je da se braniteljska i stradalnička populacija dobro suočila s trenutnim događajima vezanim za pandemiju Covid-19 virusa obzirom da zbog ratnih događanja posjeduju načine suočavanja s različitim nepovoljnim događajima u životu i traumatskim iskustvima, iako je i trenutna situacija emocionalno utjecala na njih.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano