Održana II. Međunarodna konferencija za obitelji nestalih osoba

U Zagrebu je od 7. do 8. rujna 2021. godine održana II. Međunarodna konferencija za obitelji nestalih osoba. Konferenciju je pratilo više od 500 sudionika iz 35 zemalja Azije, Afrike, Europe i Amerike i najveći je globalni događaj ikada organiziran za obitelji nestalih osoba.  

Zbog situacije izazvane korona virusom, konferencija je održana u virtualnom okruženju što je omogućilo da je prati veliki broj sudionika te je Konferencija bila najveći globalni događaj ikada organiziran za obitelji nestalih osoba.  

Iako su sudjelovale obitelji iz različitih dijelova svijeta te je i nestanak njihovih članova vezan za različite kontekste, bilo oružane sukobe, političke tenzije, migracije ili druge okolnosti nestanka, sve ove obitelji povezuje ista sudbina – traganje za odgovorima gdje se nalaze njihovi najmiliji.


Tijekom dvodnevne konferencije svi sudionici su imali priliku razgovarati o problemima koji proizlaze iz činjenice da je netko od njihovih najmilijih nestao te podijeliti svoja iskustva i znanja i učiti od osoba s kojima dijele istu sudbinu te stručnjaka i praktičara koji im mogu pružiti podršku.

Raspravljalo se o temama vezanim uz postupke traženja nestalih osoba, načine okupljanja i organiziranja članova obitelji nestalih osoba, potrebi pružanja psihološke, administrativne ili ekonomske podrške, kao i odgovora na probleme uzrokovane nestankom bliske osobe. Jedna od tema odnosila se i na potrebu podizanja svijesti o nestalim osobama među mladim generacijama te posebno potrebu podrške starijim članovima obitelji koji strahuju kako neće dočekati trenutak pronalaska svog nestalog člana.

Hrvatski Crveni križ organizirao je jedno od mjesta za praćenje Konferencije kako bi i obiteljima s područja Republike Hrvatske te na taj način omogućio da 18 članova obitelji, predstavnika Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Zajednica udruga civilnih stradalnika Domovinskog rada Hrvatske i Udruge djece  poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, sudjeluje u radu Konferencije. Tijekom dva dana podijelili su s  drugim sudionicima iskustva i znanja stečena tijekom 30 godina traganja za članovima obitelji.

Potraga za informacijama o sudbini nestalih članova obitelji težak je i ponekad dugotrajan, složen i iscrpljujući proces za obitelji nestalih osoba. Mogućnost međusobnog povezivanja i suradnje kao i podijele iskustva, jedan je od načina da se obitelji međusobno pruže putem globalne mreže podrške u traganju za nestalim članovima obitelji.

Danas u svijetu više od 210 000 obitelji traga za svojim najmilijima. Na području Republike Hrvatske traga se za 1.858 nestalih osoba iz vremena Domovinskog rata od kojih se potraga dijeli na potragu za 1.458 nestalih osoba i traganja za 400 posmrtnih ostataka ubijenih osoba.

Konferencija je bila podijeljena u četiri modula kroz dva dana trajanja iste:

Prvoga dana dotakli smo se:

Modul 1 – ORGANIZIRANJE: prezentacija video – materijala i diskusija o temi:

  1. Na koji način obitelji zagovaraju svoje potrebe u različitim dijelovima svijeta?
  2. Kako se udruge obitelji i njihova uloga mijenjaju s protekom vremena?
  3. Kako komunicirati s medijima?

Modul 2 – PROCES TRAŽENJA: prezentacija video – materijala i diskusija o temi:

  1. Uloga obitelji u procesu traženja
  2. Kako tražiti u zemlji koja nije vaša domicilna zemlja
  3. Postupak identifikacije i uključenost obitelji u postupak

Modul 1 – ORGANIZIRANJE: diskusija sa sudionicima iz središta praćenja konferencije- javljanje uživo

„Zlatni sat“ – sa sudionicima iz drugih središta praćenja konferencije – javljanje uživo

Modul 2 – PROCES TRAŽENJA: diskusija sa sudionicima iz drugih središta praćenja konferencije – javljanje uživo

Meet & Greet – predstavljanje sudionika konferencije – javljanje uživo

Drugog dana dotakli smo se:

Modul 3 – TRAŽENJE PODRŠKE: prezentacija video – materijala i diskusija o temi

  1. Psihosocijalna podrška, stigma i diskriminacija: osjećaj povezanosti s drugima
  2. Financijska podrška
  3. Administrativna i pravna podrška

Modul 4 – PROTOK VREMENA: prezentacija video – materijala i diskusija o temi

  1. Na koji način obitelji održavaju sjećanja na njihove najmilije u različitim dijelovima svijeta?
  2. Podizanje svijesti kod mladih generacija
  3. Ostarjeti bez vijesti o svojim najmilijima

Modul 3 – TRAŽENJE PODRŠKE: diskusija sa sudionicima iz drugih središta praćenja konferencije – javljanje uživo

Nastavak modula 4 – PROTOK VREMENA: prezentacija video – materijala i diskusija o temi

„Zlatni sat“ – rasprava sa sudionicima iz drugih središta praćenja konferencije – javljanje uživo

Modul 4 – PROTOK VREMENA: diskusija sa sudionicima iz drugih središta praćenja konferencije – javljanje uživo

Zatvaranje konferencije

U modulu 4 – protok vremena prikazan je video materijal i izlaganje predsjednice Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, a u javljanjima uživo sudjelovala su sva tri predstavnika Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Sandra Rapčak i Nemanja Savanović koji još uvijek tragaju za svojim očevima te Veronika Soldo koja je proces traganja za svojim ocem završila pronalaskom njegovih posmrtnih ostataka.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano