Obilježena 30. godišnjica stradanja gradske četvrti Sajmište u Vukovaru

Dana 14. rujna 2021. godine na mjestu masovne grobnice u Novoj ulici u Vukovaru gdje je 12 hrvatskih branitelja i civila ubijeno i bačeno u bunar odana je počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Na Sajmištu su se vodile najteže borbe u kojima su naši branitelji bili svega nekoliko desetaka metara udaljeni od neprijateljskih JNA i paravojnih postrojbi. Živote su izgubila četiri zapovjednika, a uslijedila su masovna ubojstva civila i silovanja žena. Odavanjem počasti stradalima zajednički vijenac je položilo članstvo Udruge obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, vijence i svijeće su položila i izaslanstva državnog vrha, predstavnici Grada Vukovara, Vukovarsko – srijemske županije uz brojne braniteljske i stradalničke udruge. Ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata obilježavanju je nazočila Veronika Soldo. Molitvu za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne stradalnike predvodio je župnik Župe BDM Kraljice mučenika Zvonimir Martinović.

Istog dana, kod spomen – obilježja Pet zapovjednika Sajmišta obilježavanje je održala i Udruga hrvatskih branitelja Sajmište Vukovar, a na čiji poziv su se odazvali članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja – Podružnice Splitsko-dalmatinske županije iz Sinja. Sinjani su tom prigodom zapalili svijeće kod spomen-obilježja i odali počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata u Vukovaru.

U sklopu boravka u Vukovaru članovi udruga posjetili su i mjesta pogibelji vukovarskih branitelja iz Sinja, Ivana Poljaka- Sokola, zapovjednika obrane Sajmišta i Andrije Alčića pripadnika 204. Vukovarske brigade te vukovarski vodotoranj.

Obilježavanje 30. obljetnice stradavanja Sajmišta održano je 14. rujna 2021. godine. Toga dana prije 30 godina, nakon žestokih napada, pao je jedan dio obrambenih crta koje su držali hrvatski branitelji Sajmišta. U taj prostor upali su četnici, takozvana JNA i ‘neljudi’ svih vrsta i pobili 12 hrvatskih branitelja i civila da bi ih potom pobacali u bunar. Danas je to mjesto obilježeno kao jedna od bezbroj masovnih grobnica razbacanih po cijeloj Hrvatskoj. Na žalost, masakr se nastavio i 15. rujna sve dok hrvatski branitelji nisu uspjeli stabilizirat prve crte obrane. Sajmište je i dalje trpjelo svakodnevna teška granatiranja iz svih mogućih smjerova nakon čega bi krenuli masovni pješački napadi u kojima su doslovno ulice dijelile hrvatske branitelje od agresora. Unatoč tome neprijatelj nikad nije uspio probit crtu obrane od ulice Ognjena Price (naziv ulice iz 91. godine) prema Gradu, sve do 18. 11. 1991. godine kad je slomljena obrana Vukovara. Za takav otpor plaćena je ogromna cijena. Izginula je gotovo cijela mladost Sajmišta, mnogi hrvatski branitelji završili su u koncentracijskim logorima po Srbiji. Veliki broj hrvatskih branitelja i civila odveden je u nepoznatom pravcu a njihova sudbina ni danas nije poznata i nažalost vode se kao nestali. Za sva ova zlodjela nitko nikad nije odgovarao.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano