Memorijalni spust Cetinom – 30. obljetnica napada na vojarne bivše JNA u Sinju

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnica Splitsko-dalmatinske županije provela je projekt „Memorijalni spust Cetinom – 30. obljetnica napada na vojarne bivše JNA i početak oružane obrane od velikosrpske agresije u Domovinskom ratu grada Sinja i Cetinske krajine“ financiran sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja.

Dana 25. kolovoza 2021. godine na godišnjicu napada Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnica SDŽ zajedno s predsjednicom Udruge državne razine Sandrom Rapčak i dopredsjednicom Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine Dragicom Hrgović sudjelovala je na polaganju vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu pogibije hrvatskog branitelja Ivana Kambera, na spomen obilježju u vojarni ‘126. brigade HV-a’. Nakon toga, polaganje vijenaca nastavljeno je na spomen obilježju na mjestu pogibije Luke Ercega, u vojarni ‘Ivaniša Nelipića’. Udruge su vijence položile s gradonačelnikom grada Sinja Mirom Buljem. Vijence je položio i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, državni tajnik Darko Nekić u pratnji pukovnika Dražana Mazalina, izaslanika ministra obrane Marija Banožića, predsjednika sinjske HVIDR-e Dražena Pavlovića i Koordinacije braniteljskih udruga Cetinskog kraja. U ime Splitsko-dalmatinske županije vijenac je položio županijski pročelnik Damir Gabrić, a vijence su položili i predstavnici braniteljskih udruga iz Domovinskog rata, izaslanstva gradova i općina cetinskog kraja, izaslanstva političkih stranaka, VAD-a i drugi.

Nakon toga, vijenci su položeni i svijeće zapaljene kod Spomenika poginulim Cetinjanima u Domovinskom ratu, u Spomen parku hrvatskih branitelja ispred zgrade Gradske uprave. U nastavku ove svečanosti izaslanstva su položila vijence i zapalili svijeće ispred biste prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana, na istoimenom gradskom trgu. Sveta misa zahvalnica za Domovinu i preminule hrvatske branitelje služena je u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske.

Nakon službenog programa obilježavanja udruga je nastavila s programom obilježavanja sukladno planiranom projektu. Aranžmani su položeni na grobove poginulih hrvatskih branitelja Ivana Kambera, Luke Ercega, Ive Lelasa i Ante Barača.

UDPNHBDR – SDŽ je u sklopu projekta također organizirala i Memorijalni spust Cetinom za članove obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Na Memorijalnom spust nazočni su bili i predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Sinja.

Po završetku Memorijalnog spusta Cetinom udruga je održala prigodni domjenak za sudionike te podjelu zahvalnica i pehara.

Pehar za treće mjesto uručila je predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Sandra Rapčak koja se ujedno zahvalila svima na velikom odazivu na Memorijalni spust Cetinom i sudjelovanje na ovoj značajnoj obljetnici za grad Sinj i Cetinsku krajinu u Domovinskom ratu.

Pehar za drugo mjesto uručio je izaslanik Splitsko-dalmatinske županije Damir Gabrić koji se zahvalio organizatorima te poručio da je mladost koja je nazočna na ovom Memorijalnom spust dokaz da se žrtva poginulih hrvatskih branitelja nikada neće zaboraviti.

Pehar za prvo mjesto uručila je Ida Punda Kavelj, izaslanica podpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda te je u govoru istaknula da joj je osobita čast po prvi puta sudjelovati na ovakvom događaju sa članovima obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, posebice sa unucima Onih koji su živote dali za slobodnu domovinu, narod i budućnost, a spomen na Njih je dokaz da Njihova žrtva nikada neće i ne smije biti zaboravljena.

Zahvalnice sudionicima Memorijalnog spusta Cetinom dodijelila je gospođa Božena Romac, izaslanica gradonačelnika grada Sinja Mira Bulja koja je napomenula da Grad Sinj godinama podržava udrugu u ovakvim i sličnom aktivnostima kojima se nastoji očuvati sjećanje na najhrabrije među nama – One koji su svoje živote dali u Domovinskom ratu te da je ponosna da se u aktivnosti uključuju i mlade generacije koje su temelj da se istina o Domovinskom ratu nikada ne zaboravi zbog žrtve koju su njihovi djedovi dali za Domovinu i narod.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »