Obilježen Međunarodni dan nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu u Vukovaru

Dana 27. kolovoza 2021. godine polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod spomen – obilježja nestalima u Domovinskome ratu, u gradskoj četvrti Borovo Naselje odana je počast nestalima u Vukovaru uoči Međunarodnog dana nestalih osoba

Uoči Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu, koji se obilježava 30. kolovoza, a od 2002. godine i u Republici Hrvatskoj, u gradskoj četvrti  Borovo Naselje Grad Vukovar i udruga „Vukovarske majke“ u pratnji predstavnika braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata položili su vijenac te upalili svijeće za sve one koji su stali na branik Domovine, žrtvujući sebe za sve nas, a za kojima se traga i danas, 26 godina od završetka Domovinskog rata. Ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata obilježavanju je nazočila administrativna djelatnica i predsjednica UDPNHBDR – Podružnice VSŽ Veronika Soldo.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava rekao je kako je pitanje nestalih najteže nasljeđe Domovinskog rata. “S protekom 30 godina jasno vidimo kako se od strane Republike Srbije vodila politika skrivanja, a naša država nije učinila dovoljno kako bi mnogi krivci za ove slučajeve bili dovedeni pred lice pravde”, rekao je gradonačelnik Penava te dodao, “Svjesni smo da brojne obitelji neće doznati sudbinu svojih najmilijih, što predstavlja dodatan uteg Vukovaru i obiteljima nestalih i upravo to je jedan od velikih razloga zašto će se u Vukovaru  i za 50 godina pričati o 1991. godini. To stvara sve veći jaz između ratom zahvaćenih područja i drugih dijelova Hrvatske, jer ćemo uvijek biti ljudi koji žive u svojoj prošlosti, za što je, ako svakodnevno ne živite s tim teretom, sve manje razumijevanja”.

Predsjednica Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke”  Manda Patko ispričala je kako je živjeti 30 godina nakon ovih nemilih događaja. „Mi još uvijek živimo u 1991. godini i sve ove godine su nam jako teške, a kako one prolaze sve je teže i sve je više onih koji nisu dočekali da se pronađu njihovi najmiliji“.

Središnje obilježavanje ovogodišnjeg Međunarodnog dana nestalih i Dana sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu se 30. kolovoza obilježava u Glini.

Izvor fotografija: Grad Vukovar

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano