Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 26. obljetnica VRO Oluja u Kninu

Tradicionalna proslava najveće pobjede u Domovinskom održana je 5. kolovoza 2021. u Kninu, gdje je obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 26. obljetnica VRO Oluja.

Uz hrvatske branitelje i njihove obitelji, proslavi su nazočili najviši državni i vojni dužnosnici, među kojima predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić te drugi ministri, predstavnici vojno-diplomatskog zbora, županija i gradova te brojni građani Knina i Hrvatske.

Svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima najviša državna izaslanstva odala su počast kod spomenika Oluja 95 na središnjem kninskom trgu, a prvi vijenac položili su članovi obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja, hrvatski ratni vojni invalidi i predstavnici udruga iz Domovinskog rata,  nakon čega je moltivu predvodio vojni ordinarij biskup Jure Bogdan.

Središnja svečanost održana je na kninskom stadionu NK Dinara, gdje se putem videozida prenosio dio programa s Kninske tvrđave. Zvonjava crkvenih zvona u 9,43 simbolično je označila ulazak pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom Oluje, a na jarbolu se s vrha Kninske tvrđave, kao i prije 26 godina zavijorila hrvatska zastava.

Među podizačima zastave bili su majka, supruga i dijete poginulih hrvatskih branitelja, hrvatski ratni vojni invalidi, pripadnici Hrvatske vojske i policije te Hrvatskog vijeća obrane, kao i osvajačica zlatne olimpijske medalje Matea Jelić, kći hrvatskog branitelja. Jedna od podizača zastave Republike Hrvatske bila je članica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Kristina Liović, kćer poginulog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata.

Uz povjesnicu VRO Oluja, pročitana su imena poginulih, smrtno stradalih i nestalih pripadnika u Oluji, njih 243, te je ispaljeno 26 počasnih plotuna, a u čast poginulima nad Kninom su nadletjela dva borbena aviona MiG-21 te je održan i prigodni program akro grupe Hrvatskog ratnog zrakopolovstva Krila Oluje.

U Kninu je 5. kolovoza na proslavi bila tajnica naše Udruge – Podružnice Splitsko-dalmatinske županije Zrinka Buljan, koja je tom prigodom obišla Knin, spomenike poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata gdje je ispred Udruge odala počast svima koji su svoje živote utkali u temelje slobodne i neovisne Republike Hrvatske te zajedno s brojnim hrvatskim braniteljima slavila veličanstvenu pobjedu hrvatskih branitelja i vojnika u Domovinskom ratu.

Obilježavanju su također nazočili članovi udruge iz Brodsko-posavske županije koje je vodio član naše udruge Matej Kurjaković.

Ovim putem zahvaljujemo Općinama Okučani i Nova Kapela na donacijama kako bi smo našim članovima, djeci poginulih hrvatskih branitelja omogućili odlazak na proslavu u Knin te također generalu Mati Bilonjiću na donaciji prijevoza.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »