Održan 19. susret sjećanja na poginulu djecu u Domovinskom ratu „Mali križ – velika žrtva“ u Slavonskom Brodu

U subotu 19. lipnja 2021. godine u Slavonskom Brodu, u organizaciji Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske, na tradicionalnom okupljanju u Slavonskom Brodu pod nazivom „Mali križ – velika žrtva“ poklonila se cijela Hrvatska i prisjetila se srpske agresije na Domovinu u kojoj su pogibijom zauvijek prekinuta 402 djetinjstva, a samo u Slavonskom Brodu ugašen je cijeli jedan razred.

U sklopu ovogodišnjeg programa, u crkvi Presvetog Trojstva služena je Sveta misa nakon čega je uslijedilo polaganje vijenaca ispred spomenika „Prekinuto djetinjstvo“ na šetalištu braće Radić. Tijekom Domovinskog rata poginulo je 402 djece, od kojih 28 u Slavonskom Brodu koji je po broju stradale djece u agresiji na  Hrvatsku među najpogođenijim hrvatskim gradovima.

Uz roditelje poginule djece, svijeće i vijence te bijele ruže položili su predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, predstavnici Sabora i Brodsko – posavske županije, gradonačelnik Slavonskog Broda Miro Duspara, predstavnici Policijske uprave brodsko – posavske te predstavnici stradalničkih udruga proizišlih iz Domovinskog rata. Ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata obilježavanju je nazočila administrativna djelatnica Veronika Soldo.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je: „Svih ovih godina smo s obiteljima okupljenim u udruge civilnih stradalnika radili na normativnom aktu, Zakonu koji će na određen način pomoći obiteljima. Nažalost, mnoge su obitelji izgubile svoje najmilije i mnogo je civila stradalo u Domovinskom ratu, a ovdje u Slavonskom Brodu se posebno prisjećamo poginule djece i zato smo radili na osmišljavanju tog zakonodavnog okvira, jedinstvenog akta kojim se 26 godina nakon oslobađanja Hrvatske regulira status civilnih stradalnika iz Domovinskog rata.“

Pojasnio je kako je na snazi još uvijek zakon iz 1992. godine koji je mijenjan 12 puta, a zapravo nikada nije ušao u srž problema te istaknuo kako je novi zakon pripreman u partnerstvu s udrugama civilnih stradalnika. „Taj zakon će u materijalnom aspektu zasigurno imati učinka, no puno je važnija moralna satisfakcija koju civilni stradalnici zaslužuju, izraz zahvalnosti i priznanje njihove žrtve u Domovinskom ratu,“ zaključio je ministar Medved, izrazivši nadu da će ovaj zakon u Hrvatskom saboru dobiti potporu većine saborskih zastupnika.

Konačni prijedlog Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata usvojen je 18. lipnja 2021. godine na sjednici Vlade te upućen u saborsku proceduru, a oni na koje se odnosi nadaju se da će uskoro biti usvojen i u Hrvatskom saboru.

Predsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Julijana Rosandić rekla je da zakonski prijedlog uglavnom sadrži ono o čemu su svih ovih godina govorili. “Prije svega to su obiteljske invalidnine, naknade roditeljima koji su izgubili svoju djecu. Sve što je bilo do sada prepreka – se pomaknulo. Mislim da ćemo poboljšati materijalnu situaciju djece koja su doživjela ranjavanje tijekom Domovinskog rata. Neki od njih nisu završili školu, neki su 100 – postotni invalidi te nikad neće moći raditi i brinuti se za sebe”, rekla je Rosandić. 

ZA ZLOČIN UBIJENE DJECE DO SADA NIKADA NITKO NIJE ODGOVARAO…

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano