U Sinju svečano obilježena 30. obljetnica „CRO ANGELSA“

Prigodnim svečanim programom u Sinju je dana 02.06.2021.g. obilježena 30. godišnjica od formiranja 2. bojne 4. brigade ZNG-a ‘Cro angelsa’. Program je počeo u 10 sati misom zadušnicom u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske za poginule i umrle pripadnike postrojbe, koju je predvodio sinjski župnik fra Perica Maslać.

Nakon svečane euharistije uslijedilo je mimohod ulicama Sinja i polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. U mimohodu kroz grad, predvođeni stjegonošama, pripadnici postrojbe gosti i uzvanici po dolasku na Spomen obilježje poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu ispred zgrade Gradske uprave položili su vijence i zapalili svijeće.

Uz članove udruga ‘Cro Angels’ i ‘Veterana 4. gbr.’, 126. brigade, HVIDR-e, vijence su položili članovi Udruge roditela i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine te Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice Splitsko-dalmatinske županije. Vijenac u ime predsjednika RH položio je brigadir Dražen Ressler, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade, u pratnji pukovnika Ivice Armande i pukovnika Dražena Mazalina. U ime predsjednika Vlade RH vijenac je položio savjetnik ministra obrane, pukovnik u miru Ivica Ušljebrka. U ime potpredsjednika vlade RH i ministra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata vijenac je položila njegova izaslanica Ida Punda Kavelj.

Vijenac župana splitsko-dalmatinskog položio je županijski pročelnik za branitelje i civilnu zaštitu Damir Gabrić. Vijence su kod spomen obilježja položili novoizabrani gradonačelnik Sinja i saborski zastupnik Miro Bulj, novi/stari gradonačelnik Vrlike Jure Plazonić i novoizabrani gradonačelnik Trilja Ivan Bugarin.

Tijekom polaganja vijenaca mirozov na trubi, uz predstavnika HRM-a izveo je i Mladen Poljak, član Gradske glazbe Sinj. Molitvu odrješenja predvodio je fra Danijel Stipanović, a himnu Lijepa naša otpjevao je Joško Delić Zurzi.

Završna svečanost proslave velike 30. obljetnice od osnutka 2. sinjske bojne 4. brigade ZNG-a upriličena je na Piketu, ispred spomen ploče gdje je osnovan prvi zrakoplovni vod u Hrvatskoj. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća uslijedili su pozdravni govori.

Ovoj svečanosti između ostalih nazočili su i brojni umirovljeni hrvatski vojnici, dočasnici, časnici, pripadnici PP Sinj, nekadašnjeg Sekretarijata za narodnu obranu SO Sinj, Aerokluba Sinj, predstavnici braniteljskih udruga iz Domovinskog rata i drugi.

Za ovu prigodu postavljeni su panoi s ratnim fotografijama i dokumentima postrojbe. U čast 2. bojne pripadnici Aerokluba Sinj su doskočili iz zraka noseći zastavu RH, 4.gbr i 2.bojne.

U prigodnom programu kojim je moderirao Ante Botić, nastupio je Joško Delić Zurzi koji je izveo himnu Lijepa naša i druge domoljubne pjesme. Za sve sudionike svečanosti priređeno je druženje uz prigodni domjenak.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano