Obilježavanje Dana hrvatske vojske, Dana hrvatske kopnene vojske i 30. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske

Dana 28. svibnja 2021. godine u Zagrebu je održano središnje obilježavanje Dana hrvatske vojske, Dana hrvatske kopnene vojske i 30. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca podno spomen obilježja Glas hrvatske žrtve – Zid boli na Mirogoju te kod zajedničke grobnice neidentificiranih žrtava iz Domovinskog rata – Kenotaf. Vijence su položila brojna izaslanstva, među kojima i zajednički vijenac obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata i udruga iz Domovinskog rata kojeg su položile predstavnice Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Sandra Rapčak. Na polaganju vijenaca nazočna je bila i predstavnica i djelatnica Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine.

Nakon polaganja vijenaca uslijedila je Sveta misa u crkvi Svete Mati Slobode na Jarunu u Zagrebu. Središnje obilježavanje Dana hrvatske vojske, Dana hrvatske kopnene vojske i 30. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske bilo je na nogometnom stadionu u Kranjčevićevoj, gdje je na današnji dan prije 30 godina i ustrojena Hrvatska vojska. Velika zahvala odana je i prvom predsjedniku Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu (pok.) koji je bio vrhovni zapovjednik prije 30 godina i ustrojio Hrvatsku vojsku koja je svakim danom bivala sve snažnija te se pokazala izrazito spremnom u najopsežnijim vojnim i oslobodilačkim akcijama za vrijeme Domovinskog rata. Danas je hrvatska vojska priznata u cijelome svijetu, naši vojnici redovito odlaze na različite vojne zadatke i obuke diljem svijeta, a u ovih 30 godina razvili smo se u suvremenu vojnu silu.

Na nogometnom stadionu u Kranjčevićevoj tim povodom postrojeni su pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske te hrvatski branitelji iz Domovinskog rata.

Nazočnima su se obratili brojni predstavnici državnih vlasti Republike Hrvatske, među kojima predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Svi govornici bili su složni u tome da se na današnji dan posebna zahvalnost treba odati onima koji su bili na ovom mjestu prije 30 godina kada se ustrojavala Hrvatska vojska, svima Onima koji su svoje živote dali za slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku jer da nije bilo njihove hrabrosti danas ne bi mogli uživati slobodu koju imamo.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »