Žrtveni hod „Vjerom, molitvom i ljubavlju protiv zla, mržnje i zločina“

Dana 18. svibnja 2021. godine naša Udruga je svojim skromnim sudjelovanjem na relaciji u hodu od Marinaca do Vukovara podržala hvale vrijedan poduhvat hrvatskog branitelja Joze Klarića – Klaje, u ostvarenju svog žrtvenog hoda od Zagreba do Vukovara kojega je posvetio nestalim hrvatskim braniteljima.

Jozo Klarić – Klajo hrvatski je branitelj koji boluje od Parkinsonovog sindroma, a uz navedeni sindrom ima poteškoće u govoru i hodu. Gospodin Klarić autor je knjige „Borba za život“ kao i velikog broja pjesama posvećenih hrvatskim braniteljima, stradanjima Hrvata, životnim borbama kao i osobnih molitvi posvećenih životu, ljubavi, vjeri, borbi protiv zla, zločina i mržnje.

Unatoč svim zdravstvenim poteškoćama i svim drugim poteškoćama vezanim uz prilike i ograničenja koja nameće stanje s pandemijom kao i brojne druge prepreke, njegova želja i volja za prinošenje osobne žrtve kroz hod od Zagreba do Vukovara je urodila plodom, nadišao je sve prepreke i uspio u svome hodu kojega je posvetio nestalim hrvatskim braniteljima. Njegova posvećenost isključuje bilo kakvu politizaciju, osobnu korist ili korist skupina i usmjerena je isključivo žrtvama Domovinskog rata.

Jozo Klarić – Klajo na svoj žrtveni hod krenuo je 02. svibnja 2021. godine uz molitvu koja ga je pratila na putu dugom 300 kilometara. Na njegovom žrtvenom hodu podržavao ga je i pomagao Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, udruga „Vukovarske majke“, udruga „Hrvatski Feniks“, udruga „Marijanski zavjet za Domovinu“, a podršku su mu kroz svoje sudjelovanje dali i brojni hrvatski branitelji te članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. Dana 18. svibnja 2021. godine zakoračio je u posljednju etapu svoga hoda iz mjesta Marinci, putem Bogdanovaca gdje se u centru sela poklonio svim stradalim mještanima te posjetio Memorijalni dom Bogdanovci kroz kojega ga je proveo načelnik Općine Bogdanovci Marko Barun. Svoj put je nastavio te po dolasku u Vukovar odao počast na mjestima pogibije Petra Kačića te nešto dalje Velimira Đereka – Sokola, zapovjednika gradske četvrti Sajmište. Nedaleko od škole Antun Bauer u „Mazda“ parku osobito emotivno se poklonio ispred spomenika Otac i sin koji predstavlja Petra i Igora Kačića koji su svoje živote utkali u temelje jedine nam Domovine. Hod vukovarskim ulicama završio je dolaskom na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata Vukovar gdje su ga dočekale majke, očevi te članovi obitelji nestalih hrvatskih branitelja. Osobito emotivan bio je susret gospodina Joze s njegovom suprugom i kćerkicom, jer nije znao da će ga uz članove obitelji nestalih hrvatskih branitelja i one dočekati na njegovom konačnom cilju. Na Memorijalnom groblju je nakon odavanja počasti rekao okupljenima:

„Hvaljen Isus i Marija draga braćo i sestre u Kristu. Žrtveni hod od Zagreba do Vukovara je hod vjere, ljubavi i molitve, samo jedna mala žrtva. Žrtva kojom sam potaknuo mnoge na molitvu i promišljanje o našoj braći i sestrama koji su nestali u tami. Majku našu smo molili i zazivali da bude zagovornica kod svog sina, Gospodina našeg, Isusa Krista, da naše molitve usliši. Da rane majki i očeva, svojim svetim suzama izliječi, da zemne ostatke svoje djece, nestalih u tami, pronađu i dostojno sahrane, svijeću na grobu im zapale i Nebeskom ocu se pomole. Samo ljubav mržnju slomiti može zato spram obitelji nestalih budi milosrdan i milostiv Bože. Nažalost, mnogima je to balast i uteg kojeg bi izbrisali i krenuli u budućnost. Postoji li mogućnost krenuti dalje, a roditelje nestalih hrvatskih branitelja prepustiti samoći i molitvi. Jeli to civilizacijski doseg kojem smo se okrenuli. Nažalost roditelja, koji traže svoju djecu, to je put koji mnogi zazivaju. Olako zaboravljajući da su nestali i poginuli mladići cvjetovi koji su temelj hrvatskog doma. Tog istog doma u kojem mnogi trenutak kada trebaju pokazati dostojanstvo, iskreno se pokloniti žrtvama, pretvaraju u performans i obračune. Ego im ne da mira pa ih ni suza majki previše ne dira. Olako prelaze preko činjenice da su im ti hrabri mladići obezbijedili lagodan život i mekane stolice. Žalosno je koliko svoj ego i sebičnost ističu kao vrijednost i obrazac ponašanja. Ni najmanje ne poštujući žrtvu koju je Hrvatska mladost ugradila u temelje Hrvatskog doma koji čine prije svega Mali ljudi. Mnogi sebe uzdižu i daju prednost svom egu i taštini ispred dužnosti koje obnašaju. S ovog mjesta krvlju natopljenog, jednog od mnogih mjesta, gdje je hrvatski narod branio i obranio Hrvatsku, mogu kazati da ne mogu nikom opraštati strašne zločine koji su Vukovar i Hrvatsku u crno zavili. To je preveliko za čovjeka, samo Bog može opraštati. Mom Hrvatskom narodu mogu poručiti da moli da ga mržnja ne zarobi, ali da zlo i zločine nikada ne zaboravi. Gospodin naš, Isus Krist je na križu zavapio:

Oče, oprosti im nisu svjesni što čine!!!

To je put istina i život kojim nam je hodit, put ljubavi. 

Pripremajući se za ovaj ogroman poduhvat uvidio sam koliko su hrvatski ratnici razbijeni. Mnogi su sebe i svoj ego postavili ispred svojih ratnika koje su vodili u ratu, a koje bi danas u miru trebali časno predstavljati. Neću suditi nikoga. Svima ću poručiti da je Isus Krist ljubavlju otkupio naše grijehe riječju Oprosti im Oče. Mnoge koji su u rovovima smrti zajedno u oči gledali, danas okreću leđa jedan drugom molim da se vrate na stazu ljubavi kojom nas je poveo Isus Krist. I iskažu da je vjera živo tkivo u hrvatskom biću izgovarajući riječ: 

Oprosti.

Hvala svim udrugama, braniteljima, braći i sestrama, koji su me pratili i primali u svoje domove. Ukoliko sam nekog zaboravio neka mi ne zamjeri. Još jednom mom Hrvatskom narodu poručujem da se moli i utječe našoj Majci, našoj zagovornici s vjerom i ljubavlju koja će porušiti brane zla i mržnje.

Na hodu od Marinaca do Vukovara ga je pratila nekolicina hrvatskih branitelja i braniteljica, među kojima i je bila i Veronika Soldo, administrativna djelatnica UDPNHBDR i predsjednica UDPNHBDR – VSŽ.

U IME ČLANOVA UDRUGE DJECE POGINULIH I NESTALIH HRVATSKIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA GOSPODINU JOZI KLARIĆU – KLAJI IZRAŽAVAMO DUBOKU ZAHVALNOST NA NJEGOVOM ŽRTVENOM HODU I NEKA BOG BLAGOSLOVI NJEGA I NJEGOVU OBITELJ OBILJEM MIRA I ZDRAVLJA!

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano